Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/81538/raudonasis-kryzius-patyre-kibernetini-ispuoli-550-tukst-zmoniu-duomenys-pavojuje/spausdinti/

Raudonasis kryžius patyrė kibernetinį išpuolį, 550 tūkst. žmonių duomenys – pavojuje

Publikuota: 2022-01-21 15:24
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Raudonojo kryžiaus organizacija patyrė kibernetinį išpuolį. Baimindamasis, kad galėjo nutekėti 550 tūkst. žmonių asmeninai duomenys, skelbia CNN.

Raudonasis kryžius patyrė kibernetinį išpuolį, 550 tūkst. žmonių duomenys – pavojuje
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Teigiama, kad žmonės, kurių duomenys atsidūrė pavojuje, yra „labai pažeidžiami“. Organizacija įvardija, kad tai asmenys, kurie dėl konfliktų buvo atskirti nuo šeimų, nukentėję dėl migracijos.

Apie incidentą pranešė per 60 organizacijos padalinių visame pasaulyje.

Po incidento Raudonasis kryžius išjungė savo informacines sistemas, susijusias su asmenimis, kurių duomenys atsidūrė pavojuje.

Kol kas nėra aišku, kas kaltas dėl šio kibernetinio incidento. Pati organizacija teigia, kad didžiausią susirūpinimą kelia tai, kad galėjo nutekėti duomenys, nors kol kas tokių požymių nėra.

„Visi esame pasibaisėję ir suglumę, kad ši humanitarinės misijos organizacija galėtų būti tapusi taikiniu“, – organizacijos pranešime cituojamas Tarptautini Raudonojo Kryžiaus komiteto generalinis direktorius Robertas Mardinis.

Lietuvos Raudonojo Kryžiaus komunikacijos vadovė Luka Lesauskaitė komentuodamą situaciją 15min patikino, kad lietuvių asmens duomenims pavojaus nėra, nes „visi Lietuvos Raudonojo Kryžiaus kaupiami duomenys yra saugomi mūsų pačių. Šie duomenys nėra teikiami Tarptautiniam Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio Judėjimui (IFRC) ar Tarptautiniam Raudonojo Kryžiaus komitetui (ICRC), todėl į šią kibernetinę ataką jie nepateko.“

Tiesa, atstovė pridūrė, kad pagal dabar žinomą informaciją ir galimo pažeidimo laikotarpį, galėjo būti nutekinti LRK pateikti dingusių žmonių paieškos duomenys: „Daugiausiai 12 žmonių, iš užsienio kilusių šeimų, išblaškytų karinių konfliktų, stichinių nelaimių ir migracijos metu. Tai žmonės, kurių šeimos migruojant atskiriamos, pasimeta šeimos nariai, nutrūksta šeimos ryšiai ir nėra žinoma, kur išblaškytos šeimos nariai atsidūrė. Tokiais atvejais Raudonasis Kryžius teikia šeimos ryšių atkūrimo paslaugą (Restoring Family Links – RFL). Tačiau tai tik preliminari informaciją, nes pateikus duomenis į ICRC sistemas, po tam tikro laiko duomenys yra sunaikinami būtent dėl kibernetinių atakų grėsmės.“

Šiuo metu Lietuvos padalinys laukia išsamesnio informacijos papildymo iš ICRC.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!