Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/81494/jk-siekiama-teisiskai-ipareigoti-nuomones-formuotojus-specialiai-pazymeti-koreguotas-nuotraukas/spausdinti/

JK siekiama teisiškai įpareigoti nuomonės formuotojus specialiai pažymėti koreguotas nuotraukas

Publikuota: 2022-01-19 14:12
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: LRT.lt

Pasak Jungtinės Karalystės (JK) parlamento nario Luke’o Evanso, socialinių tinklų nuomonės formuotojai turėtų būti teisiškai įpareigoti pakoreguotas savo skaitmenines nuotraukas pažymėti specialiu ženklu, rašo „Sky News“.

JK siekiama teisiškai įpareigoti nuomonės formuotojus specialiai pažymėti koreguotas nuotraukas
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Reklamuotojai, transliuotojai ir leidėjai, įskaitant visus, kuriems mokama už įrašų paskelbimą socialiniuose tinkluose, turėtų būti „sąžiningi ir atviri“ redaguodami paveikslėlį ar kūno dalį.

JK parlamentaras, buvęs bendrosios praktikos gydytojas, L. Evansas pristato skaitmeniniu būdu pakeisto kūno įvaizdžio įstatymo projektą, tikėdamasis padėti išspręsti didėjantį skaičių žmonių, kovojančių su valgymo sutrikimais ir pasitikėjimo savo kūnu, problemas.

L. Evansas teigė „Sky News“: Kai buvau bendrosios praktikos gydytojas, ypač jaunos moterys, turinčios valgymo sutrikimų, kalbėdavo apie tai, kad jas skatina tokie vaizdai, jos manė, jog turi turėti tobulą kūno sudėjimą. Labiausiai kelia susirūpinimą tai, kad žmonės bando reaguoti į įvaizdį, kurio jie niekada negalės pasiekti.“

Anot jo, nėra nieko blogo skatinti žmones gyventi sveikai ir rūpintis savo mityba, tačiau ne tuomet, kai socialiniuose tinkluose formuojamo įvaizdžio jie niekada negalės atitikti.

L. Evansas tikino, jog paskatinant kompanijas pridėti nedidelį ženklą prie skaitmeniniu būdu pakoreguotų nuotraukų, yra tik „labai maža dalis“ šios socialinės ir kultūrinės problemos sprendimo.

Pandemija šią problemą tik dar labiau pagilino. Tomas Quinnas iš JK labdaros organizacijos „Beat“, remiančios valgymo sutrikimus turinčius žmones, pasveikino L. Evansą už sąmoningumo didinimą kalbant apie „realybės neatitinkančius kūno standartus“. Labdaros organizacija per pandemiją pastebėjo 300 proc. paramos poreikio išaugimą.

„Nors socialiniai tinklai nebūtų vienintelė valgymo sutrikimų vystymosi priežastis, iš mūsų palaikomų žmonių žinome, kad spaudimas atrodyti kitaip gali sumažinti savigarbą ir pasitikėjimą savimi.

„Nerealių kūno formų ir dydžių poveikis internete taip pat gali būti „įkvėpimas“ įsitraukti į valgymo sutrikimus skatinantį elgesį ir tapti nesveikuojančiu“, – tvirtino T. Quinnas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!