Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/81484/elonas-muskas-nori-zemes-rusis-isgelbeti-nuo-issipletusios-saules-statys-kosmine-nojaus-arka-ar-nusisneka/spausdinti/

Elonas Muskas nori Žemės rūšis išgelbėti nuo išsiplėtusios Saulės – statys kosminę Nojaus arką ar nusišneka?

Publikuota: 2022-01-18 07:07
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Elonas Muskas garsėja inovatyviu požiūriu į technologijas, noru išplėsti žmonijos gyvenamąją vietą į kitas planetas ir keistais pasisakymais „Twitter“.

Elonas Muskas nori Žemės rūšis išgelbėti nuo išsiplėtusios Saulės – statys kosminę Nojaus arką ar nusišneka?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Šįkart Elonas Muskas sureagavo į mokslininkų mintis, kad pasaulyje jau prasidėjo šeštasis rūšių nykimas. Ankstesni masiniai rūšių nykimai vyko dėl natūralių priežasčių, įskaitant besikeičiančią Žemės atmosferą, meteorų smūgius, ledynmečius. Tačiau dabar naujame tyrime skelbiama, kad naujasis rūšių nykimas yra unikalus tuo, kad jį sukėlė žmogus. Robertas Cowie, vienas iš tyrimo autorių, teigia, kad šeštasis rūšių nykimas Žemėje jau prasidėjo ir nuo šešioliktojo amžiaus pradžios planeta jau prarado 260 tūkstančių rūšių.

Dalis prarastų gyvūnų yra plačiai žinomi. Pavyzdžiui, sterblinis vilkas išnyko 20 amžiaus pradžioje. Daug gyvūnų dingo dėl medžioklės, žmonių pristatytų invazinių rūšių (įskaitant nekaltai atrodančias kates), naikinamų buveinių. Kitos nyksta dėl taršos ir besikeičiančio klimato. Mokslininkai ne visada sutaria, ar tai – tikrasis masinis rūšių išnykimas, bet aišku, kad padėtis prasta.

Ir Elonas Muskas į tai sureagavo. „Twitter“ tinkle jis paskelbė, kad „Egzistuoja 100 % tikimybė, kad visos rūšys išnyks dėl besiplečiančios saulės, nebent žmonija pavers gyvenimą tarpplanetiniu“.

Žinoma, Muskas kalba apie „SpaceX“ planus kurti koloniją Marse ir išplėsti civilizaciją Raudonojoje planetoje. Tačiau iki šiol apie gyvūnų perkėlimą nebuvo kalbama. Muskas statys erdvėlaivius, kurie leis į kitas planetas perkelti ne tik žmones? Ir, aišku, Marsas būtų tik trumpa stotelė, nes besiplečianti Saulė paverstų gyvybę neįmanoma ir ten.

Bet apie kokį Saulės išsiplėtimą kalba Muskas? Na, niekas iš niekur neatsiranda. Saulės šiluma, kurioje taip noriai maudotės, yra sukuriama deginant kurą. Kai Saulės centre nebeliks vandenilio, čia branduolinės reakcijos sustos ir branduolys ims plėstis. Saulė augs, kol prarys kelias planetas, įskaitant Žemę. Kaip atrodys Saulės mirtis (ar atgimimas) sunku pasakyti. Bet gyvybės Saulės sistemoje po tikrai nebus – nei Žemėje, nei Marse.

Tačiau kai mokslininkai kalba apie būtinybę saugoti nykstančias rūšis dabar, Muskas kalba apie Saulės išsiplėtimą, kuris, kaip dabar prognozuojama, taps katastrofišku tik po 5 milijardų metų. Saulė ir dabar po truputį plečiasi, bet vis tiek kalbame apie milijardus metų iki laiko, kai tai taps problema. Todėl Musko samprotavimai apie gelbėjimąsi iš besiplečiančios Saulės teritorijos neatrodo kaip rūšių nykimo sprendimas. Ar apskritai su tuo susijusi tema.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!