Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/81353/kosove-uzdrausta-kriptovaliutu-kasyba-siekiama-sumazinti-elektros-suvartojima/spausdinti/

Kosove uždrausta kriptovaliutų kasyba: siekiama sumažinti elektros suvartojimą

Publikuota: 2022-01-08 07:06
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Kosovo vyriausybė antradienį uždraudė kriptovaliutų kasybą, taip siekdama sumažinti elektros energijos suvartojimą. Priimti tokį sprendimą paskatino didžiausia per pastarąjį dešimtmetį kilusi energetikos krizė.

Kosove uždrausta kriptovaliutų kasyba: siekiama sumažinti elektros suvartojimą
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

„Visos teisėsaugos institucijos bendradarbiauja su kitomis atitinkamomis institucijomis, kad nustatytų vietas, kuriose vykdoma kriptovaliutos gamyba, ir sustabdytų šią veiklą“, – sakoma ekonomikos ir energetikos ministro Artane Rizvanolli pareiškime.

Pastaraisiais metais dėl pigios elektros energijos kainų Kosove daug jaunų žmonių įsitraukė į kriptovaliutų gavybą, praneša „Reuters“.

Šis procesas reikalauja daug elektros energijos ir apima skaitmeninių sandorių tikrinimą siekiant gauti kriptovaliutų kaip atlygį.

Didžiausia Balkanų valstybės anglimis kūrenama elektrinė praėjusį mėnesį buvo sustabdyta dėl techninių problemų, todėl vyriausybė buvo priversta importuoti elektrą didelėmis kainomis, praneša BBC.

Gruodį paskelbta 60 dienų nepaprastoji padėtis suteikė vyriausybei įgaliojimus skirti daugiau lėšų energijos importui ir įvesti griežtesnius elektros energijos naudojimo apribojimus.

Energijos kainos visoje Europoje sparčiai kyla dėl įvairių priežasčių, įskaitant mažą tiekimą iš Rusijos ir didelę gamtinių dujų paklausą.

Energetikos krizei užgriuvus, Kosovas nukentėjo labiau nei kitos šalys. Praėjusį mėnesį valdžios institucijos teigė, kad Kosovas importuoja 40 proc. suvartojamos energijos.

Antradienį A. Rizvanolli sakė, kad vyriausybė nusprendė uždrausti vadinamąją kriptovaliutų kasybą, jog sušvelnintų pasaulinės energetikos krizės padarinius, praneša BBC.

„Reuters“ duomenimis, kriptovaliutų kasyba plinta šiaurinėje Kosovo dalyje, kurioje daugiausia gyvena serbai, nepripažįstantys Kosovo valstybės ir atsisakantys mokėti už elektrą.

Apie 90 proc. energijos Kosove pagaminama iš rusvųjų anglių – minkštųjų anglių, kurias deginant susidaro nuodinga tarša.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!