Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/81323/prasidejo-itakingiausia-pasaulyje-technologiju-paroda/spausdinti/

Prasidėjo įtakingiausia pasaulyje technologijų paroda

Publikuota: 2022-01-05 21:04
Tematika: Įvykiai, renginiai
Autorius: Aurimas Lukas Piečiukaitis
Inf. šaltinis: LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Po dvejų metų pertraukos Las Vegase vėl rengiama viena įtakingiausių technologijų parodų. Bet renginio sugrįžimą temdo sparčiai plintanti omikron atmaina, dėl kurios dalyvavimą atšaukė didžiausios technologijų kompanijos.

Nors technologijų kompanijoms pastarieji metai – itin pelningi, industrija vieno didžiausių renginių turėjo laukti dvejus metus.

Vartotojų elektronikos paroda pernai vyko virtualiai, bet trečiadienį sugrįžta į Las Vegasą.

„Kad ir kaip entuziastingai palaikyčiau technologijas, manau, kad gyvas bendravimas – būtinas. Visame pasaulyje nėra kompanijos vadovo, kuris su tuo nesutiktų“, – sako parodos organizatorius Gary Shapiro.

Bet didįjį sugrįžimą temdo ir Amerikoje nematyti užsikrėtimų šuoliai, ir tūkstančiai atšauktų skrydžių. Dalyvių bus perpus mažiau nei per paskutinę parodą Las Vegase, maždaug du tūkstančiai.

Organizatoriai žada saugumą užtikrinti, reikalaudami iš dalyvių skiepijimo įrodymo ir dėvėti kaukes. Jiems taip pat dalijami COVID-19 testų rinkiniai.

Bet dėl omikron atmainos nedalyvaus milžinai „Google“, „Amazon“, „Meta“ (buvusi „Facebook“) ir kitos. Nors likę dalyviai pabrėžia, kad mažesnės kompanijos parodos laukia, planų nekeis.

„Tokios kompanijos kaip mūsų į ekspoziciją investavo daug, o verslas visus metus gali priklausyti nuo parodos. Taigi mums tai labai svarbu ir gaila, kad neatvyks daugybė svečių bei dalyvių“, – teigia parodos dalyvis BhaVyaa Gohilas.

Vienoje įtakingiausių parodų,dalyvauja tūkstančiai išradėjų, verslininkų, investuotojų ir politikų. Šiemet renginyje – ir pandemijos padiktuotų prietaisų idėjos, nuo pažangiausių kaukių prototipų iki ventiliatorių dėl kurių būti su kauke patalpos gali būti lengviau.

„Kaukė orą visiškai išfiltruoja. Per ventiliatorių viduje, žmogaus nosį pasiekia išvalytas oras“, – tikina parodoje dalyvaujantis Ericas Fouchardas.

Bet pagrindinis dėmesys – kosmoso kelionių ateičiai, metavisatų planams, elektromobilių pramonei ir sparčiai besiplečiančiai dirbitinio intelekto technologijai.

Penktadienį planuojamos autonominių automobilių lenktynės.

„Kompiuterio algoritmas ir programinė įranga nurodo automobiliui, ką daryti. Informacija surenkama per jutiklius. Taip nustatoma, ar sukti, ar stabdyti, ar didinti greitį ir aplenkti kitą automobilį“, – sako parodos dalyvis Ericas Fouchardas.

Organizatoriai sako, kad šiemet ir vėl bus pristatyta daugybė išmanių prietaisų, padedančių sekti žmonių ar jų augintinių sveikatą, renkant bioduomenis, o dalis inovatorių senas problemas siūlo spręsti originaliai.

„Ši pagalvė užfiksuoja knarkimą. O joje įtaisyti keturi oro maišai labai švelniai ir lėtai išsipučia. Galvą jie palaipsniui pasuka į kitą pusę ir žmogus gali lengviau įkvėpti. Knarkimas sustoja“, – aiškina parodoje taip pat dalyvaujantis Hiba Kimas.

Pandemija ne tik apkarpė dalyvių ir svečių skaičių, bet ir paties renginio trukmę. Turėjusi baigtis šeštadienį paroda sutrumpinta iki penktadienio.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!