Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/81186/vert-del-didelio-vejo-ir-bangavimo-saules-elektrines-dalys-atitruko-nuo-kranto/spausdinti/

VERT: dėl didelio vėjo ir bangavimo saulės elektrinės dalys atitrūko nuo kranto

Publikuota: 2021-12-27 16:49
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) patvirtino AB „Ignitis gamyba“ Kruonio hidroakumuliacinėje elektrinėje (KHAE ) Kaišiadorių rajone eksploatuojamo hidroagregato Nr.-4 (HA4) neplaninio sustojimo priežasčių tyrimo aktą.

Išnagrinėjus įvykio aplinkybes ir bendrovės pateiktus dokumentus buvo nustatyta, kad ant vandens paviršiaus plūduriuojančios ir prie kranto laikančiais lynais pritvirtintos saulės elektrinės dalys dėl didelio vėjo ir bangavimo, modulius laikančių plūdurų trinties į krantinę (plūdurai ir juos jungiančios dalys pagaminti iš plastiko) atitrūko nuo kranto ir dalis jų nuskendo. Faktų, kad jėgainės konstrukcijos ir laikančios dalys, patekusios į HA4, kurio generatoriaus svoris sudaro 1120 tonų, turbinos rato diametras 6,3 metro, galimai galėjo paveikti kreipračio konstrukciją, nustatyti nėra galimybės.

Buvo nustatytas didesnis vandens pratekėjimas pro HA4 kreipiamąjį aparatą, dėl ko 9 min. buvo ilgesnis nei įprastai HA4 įsukimas į siurblio režimą. Išsiaiškinta, kad tinkamai neprisispaudžia kreipiamojo rato dvi mentės. Viena iš nesandarumo padidėjimo priežasčių galėjo būti įrenginių nusidėvėjimas.

Nustatyta, kad HA4 buvo remontuojamas ir jo nebuvo įmanoma eksploatuoti siurblio režimu 9 paras ir 17 valandų. Atlikus defekto šalinimo darbus HA4 sugrąžintas į eksploataciją.

Asmenų, kaltų dėl įvykusio sutrikimo, nenustatyta. Numatytos prevencinės priemonės panašiems įvykiams išvengti.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!