Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/80734/salvadore-prie-ugnikalnio-planuojamas-bitkoinu-miestas-kriptovaliutu-kasybai-naudos-geotermine-energija/spausdinti/

Salvadore prie ugnikalnio planuojamas „Bitkoinų miestas“: kriptovaliutų kasybai naudos geoterminę energiją

Publikuota: 2021-11-23 16:51
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Šeštadienio vakarą Salvadoro prezidentas Nayibas Bukele nustebino visus, paskelbęs, kad ugnikalnio papėdėje planuojama statyti „Bitkoinų miestą“, o projektas bus finansuojamas kriptovaliuta.

Salvadore prie ugnikalnio planuojamas „Bitkoinų miestas“: kriptovaliutų kasybai naudos geoterminę energiją
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Apvalus kaip moneta

Miestas bus pastatytas netoli Končagua ugnikalnio, kad būtų galima pasinaudoti geoterminės energijos privalumais tiek miestui, tiek bitkoinų kasybai, praneša BBC.

Bitkoinų ir kitų kriptovaliutų kasyba vykdoma naudojant sudėtingus kompiuterius, kuriais sprendžiami sudėtingi matematiniai uždaviniai. Tai brangu, sudėtinga ir reikalauja didelių energijos sąnaudų.

15min primena, kad Salvadoras neseniai tapo pirmąja šalimi, kurioje bitkoinai naudojami kaip teisėta mokėjimo priemonė.

Kaip pranešė prezidentas, naujasis miestas bus apskritas, taip imituojant monetos formą.

Končagua ugnikalnis yra Salvadoro pietryčiuose, prie Fonsekos įlankos. Nors ugnikalnyje yra garuojančių ir dūmijančių angų, nėra duomenų, kad jis kada nors būtų išsiveržęs. Jis turi dvi viršūnes ir yra 1225 m aukščio.

Taikosi į investuotojus

N. Bukele teigimu, vyriausybė suteiks žemės ir infrastruktūrą bei stengsis pritraukti investuotojų. „Investuokite čia ir uždirbkite visus norimus pinigus“, – pranešimo metu sakė jis.

Vienintelis mieste renkamas mokestis – pridėtinės vertės mokestis, kurio pusė bus naudojama savivaldybės obligacijoms apmokėti, o likusi dalis – savivaldybės infrastruktūrai ir priežiūrai.

Taip pat nebus jokių nekilnojamojo turto, pajamų ar komunalinių mokesčių, o mieste nebus išmetamas joks anglies dioksido kiekis.

Miestas būtų statomas atsižvelgiant į užsienio investicijų pritraukimą, jame būtų gyvenamųjų rajonų, prekybos centrų, restoranų, pranešime sakė N. Bukele.

Prezidentas taip pat kalbėjo apie skaitmeninį švietimą, technologijas ir tvarų viešąjį transportą.

BBC duomenimis, nors miesto statybos ar užbaigimo datos nebuvo nurodytos, ekspertų skaičiavimai rodo kad, didžioji dalis tokio miesto viešosios infrastruktūros kainuos apie 300 000 bitkoinų.

Šiuo metu vieno bitkoino kaina yra šiek tiek mažesnė nei 60 000 JAV dolerių (apie 51 tūkst. eurų).

Bitkoinai yra prieštaringai vertinama valiuta iš dalies dėl to, kad jų vertė gali smarkiai svyruoti – per pastaruosius metus ji smarkiai kilo ir krito.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!