Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/80614/portugalijos-valdzia-uzdraude-vadovams-rasyti-zinutes-darbuotojams-ne-darbo-metu/spausdinti/

Portugalijos valdžia uždraudė vadovams rašyti žinutes darbuotojams ne darbo metu

Publikuota: 2021-11-13 07:14
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Nuotoliniu būdu dirbantiems Portugalijos darbuotojams gali būti sudarytos palankesnės sąlygos derinti darbą ir asmeninį gyvenimą pagal naujus darbo įstatymus, kuriems pritarė šalies parlamentas – priimtas nuotolinio darbo įstatymas uždraudė viršininkui rašyti trumpąsias žinutes darbuotojams po darbo valandų, praneša „Euronews.next“.

Portugalijos valdžia uždraudė vadovams rašyti žinutes darbuotojams ne darbo metu
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Jokių žinučių ir apmokėtos sąskaitos

Penktadienį patvirtintomis naujomis taisyklėmis reaguojama į dėl COVID-19 pandemijos išaugusias darbo namuose apimtis, teigė Portugalijos valdančioji Socialistų partija.

Kaip rašoma „Euronews.next“, pagal naująsias taisykles darbdaviai gali būti baudžiami už bendravimą su darbuotojais ne darbo valandomis. Įmonės taip pat turės padėti apmokėti nuotolinio darbo išlaidas, pavyzdžiui, didesnes sąskaitas už elektrą ir internetą.

Tačiau Portugalijos darbo įstatymų pakeitimai turi apribojimų: jie nebus taikomi įmonėms, kuriose dirba mažiau nei dešimt darbuotojų.

Darbdaviams taip pat draudžiama stebėti savo darbuotojus, kai jie dirba namuose.

Tačiau Portugalijos parlamento nariai atmetė pasiūlymą įtraukti vadinamąją „teisę atsijungti“ – teisę išjungti su darbu susijusius pranešimus ir įrenginius ne darbo valandomis.

Naujosios taisyklės taip pat yra gera žinia mažų vaikų tėvams. Dabar jie turi teisę dirbti namuose iš anksto nesuderinę to su darbdaviu, kol vaikui sueis aštuoneri metai.

Nuotolinis darbas

Kaip teigiama „Euronews.next“, Portugalija buvo pirmoji Europos šalis, kuri šių metų sausio mėn. pakeitė nuotolinio darbo taisykles, tiesiogiai susijusias su COVID-19 pandemija.

Pagal laikinąsias taisykles nuotolinis darbas tapo privaloma galimybe (su keliomis išimtimis), o darbdaviai buvo įpareigoti aprūpinti reikiamomis priemonėmis, kad darbą būtų galima atlikti namuose.

Tačiau nors pandemijos metu nuotolinis darbas daugeliui suteikė naujo lankstumo, tokios problemos kaip nevienoda prieiga prie IT įrangos parodė, kad vyriausybė turi įsikišti, – praėjusią savaitę Lisabonoje vykusioje konferencijoje „Web Summit“ sakė Portugalijos darbo ir socialinės apsaugos ministrė Ana Mendes Godinho.

M.Godinho teigimu, nuotolinio darbo kultūros sukūrimas Portugalijai galėtų atnešti ir kitokios naudos, nes nuotoliniu būdu dirbantys užsienio darbuotojai galėtų pakeisti aplinką, teigiama „Euronews.next“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!