Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/80480/nasa-ir-spacex-vel-atidejo-pilotuojama-skrydi-i-tks-del-igulos-nario-sveikatos/spausdinti/

NASA ir „SpaceX“ vėl atidėjo pilotuojamą skrydį į TKS dėl įgulos nario sveikatos

Publikuota: 2021-11-02 19:18
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

JAV kosmoso agentūra NASA ir bendrovė „SpaceX“ pirmadienį nusprendė antrąkart atidėti keturių astronautų skrydį į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) dėl vieno iš įgulos narių „nedidelio sveikatos sutrikimo“.

NASA ir „SpaceX“ vėl atidėjo pilotuojamą skrydį į TKS dėl įgulos nario sveikatos
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

„Ši problema nėra medicinos ekstremalioji padėtis ir nėra susijusi su COVID-19“, – sakoma NASA pranešime, bet daugiau detalių nepateikiama.

Ekspedicijos „Crew-3“ nariai JAV astronautai Raja Chari, Kayla Barron (Keila Baron) ir Tomas Marshburnas, taip pat vokiečių astronautas Matthias Maureris, iki skrydžio liks karantine Kennedy kosminiame centre Floridoje, sakoma pranešime.

Iš pradžių planuota, kad ši įgula spalio 31 dieną išskris į TKS erdvėlaiviu „Crew Dragon“, pavadintu „Endurance“. Jį į orbitą turėjo iškelti „SpaceX“ raketa „Falcon 9“.

Tačiau likus parai iki skrydžio startas buvo nukeltas iki trečiadienio, siekiant išvengti „didelės audrų sistemos“.

Dabar tikimasi, kad raketa iš Kanaveralo kyšulio pakils ateinantį šeštadienį 23 val. 36 min. vietos (sekmadienį 5 val. 36 min. Lietuvos) laiku.

NASA nepatikslino, kuris iš astronautų sunegalavo.

„Crew-3“ bus išsiųsta į orbitinę stotį pagal milijardų dolerių vertės NASA partnerystės su „SpaceX“ sutartį, sudarytą, kai 2011 metais buvo užbaigta JAV daugkartinio naudojimo erdvėlaivių „Space Shuttle“ programa. Šiai privačiai bendrovei buvo patikėta atkurti JAV pajėgumus skraidinti į kosmosą žmones.

Naujoji komanda pakeis keturis ekspedicijos „Crew-2“ astronautus, dirbančius TKS nuo balandžio. Vienas iš jų yra prancūzas Thomas Pesquet.

„Crew-3“ orbitoje dirbs šešis mėnesius. Šių astronautų atlikti tyrimai turėtų padėti organizuoti būsimus skrydžius į tolimąjį kosmosą, taip pat atnešti naudos gyvenantiems Žemėje.

Tarp pagrindinių šios misijos akcentų minimas eksperimentas, per kurį bus mėginama auginti augalus be grunto arba kokios nors kitos terpės, taip pat bandymas pagaminti mikrogravitacijos sąlygomis optinio pluošto, kurio kokybė, kaip tikimasi, bus geresnė negu gaminamo Žemėje.

„Crew-3“ astronautai taip pat išeis į atvirą kosmosą, kur tęs TKS saulės elementų atnaujinimo darbus. Per šią ekspediciją orbitinę stotį turėtų dukart aplankyti kosmoso turistai. Šių metų pabaigoje Rusijos erdvėlaiviu „Sojuz“ į TKS planuojama atskraidinti svečių iš Japonijos, o vasarį į stotį turėtų atvykti „SpaceX“ organizuojamos išvykos „Axiom“ dalyviai.

Planuota, kad „Crew-2“ nariai sugrįš į Žemę lapkričio pradžioje, bet NASA pirmadienį pranešė „toliau svarstanti“ šios ekspedicijos narių grįžimo galimą datą.

„Misijos komandos nagrinėja galimybes, įskaitant tiesioginį ir netiesioginimą perdavimą per artėjančią įgulos rotaciją“, – sakoma agentūros pranešime.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!