Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/79821/astunta-karta-vykstantis-konkursas-ismanusis-miestas-bus-atvertas-seime/spausdinti/

Aštuntą kartą vykstantis konkursas „Išmanusis miestas“ bus atvertas Seime

Publikuota: 2021-09-19 07:15
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Rugsėjo 22-ąją startuojantis jau aštuntą kartą žurnalo „Structum“ organizuojamas nacionalinis architektūrinių ir urbanistinių idėjų konkursas „Išmanusis miestas“ bus atvertas oficialioje ceremonijoje Lietuvos Respublikos Seime. Renginio pradžia 11 val.

Konkursas kaip ir kasmet sutrauks geriausius Lietuvos architektus, urbanistus, kraštovaizdžio, infrastruktūros ir miestų planavimo specialistus bei dar kylančius talentus.

Atidarymo renginio globėjas – Seimo narys Antanas Čepononis. Ceremoniją moderuos ir savo įžvalgomis dalysis Lietuvos architektų sąjungos pirmininkė Rasa Leitanaitė. Atidarymo renginyje dalyvaus ne tik „Išmaniojo miesto“ organizatoriai, bet ir daugybė kviestinių svečių. Tarp jų – aplinkos ministras Simonas Gentvilas, vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius, nusipelnęs architektas, Nacionalinės meno ir kultūros premijos laureatas Audrius Ambrasas ir kiti.

Renginio metu bus pristatytos konkurse dalyvausiančios Lietuvos savivaldybės. Jau aštuntą kartą rengiamame konkurse šį kartą dalyvaus rekordinis savivaldybių skaičius – aštuonios. Konkurse bus teikiami pasiūlymai nebe pirmą kartą dalyvaujančių Kėdainių, Elektrėnų, Anykščių, Radviliškio ir Utenos savivaldybių teritorijoms. Pirmą kartą konkurse dalyvaus ir Širvintų, Raseinių ir Pakruojo savivaldybės.

Seime vyksiančiame atidarymo renginyje bus pažvelgta ir į architektūros inovacijas bei ateitį. Architektas Tomas Lapė skaitys pranešimą tema „Priemiestis – ar dar miestas, ar jau kaimas?“, informacinių technologijų mokslų daktarė ir inovacijų kūrėja Eglė Radvilė apžvelgs temą „Technologijos nėra priešprieša su gamta – tai žmogaus srities išplėtimas“.

Konkurso tikslas – sukurti patrauklaus gyventi miesto koncepcijas, pasitelkiant Lietuvos aukštųjų mokyklų studentų komandas ir Lietuvos architektūros, urbanistikos, kraštovaizdžio, miestų planavimo profesionalus. Konkurso dalyviai rengs savivaldybių poreikius atitinkančius priešprojektinius pasiūlymus.

Svarbiais kriterijais vertinant dalyvių pateiktus projektus bus teritorijų pritaikymas dabartiniams poreikiams, informacinių technologijų ir duomenų srautų potencialo išnaudojimas, darniosios plėtros principai, skirtingų kompetencijų suderinimas, ieškant visapusiškai motyvuotų ir realistiškų pasiūlymų.

Konkursas „Išmanusis miestas VIII“ truks iki 2022 metų birželio. Jame gali dalyvauti komandos, suformuotos iš Lietuvos aukštųjų mokyklų studentų ar profesionalių savo srities specialistų, vykdančių projektus Lietuvoje ar užsienyje.

Organizatoriai džiaugiasi, kad ankstesnių konkursų metu sugeneruotos idėjos padėjo savivaldybėms realizuoti tokius projektus, kaip vietoje buvusio parko „Vaikų pasaulis“ Elektrėnuose įrengta rekreacinė erdvė, Kuršėnuose atidarytas vienas ilgiausių ir moderniausių tiltų Lietuvoje. Taip pat numatoma rekonstruoti A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinį muziejų Anykščiuose, o Ignalinoje iškils sveikatingumo ir sporto centras „Šuolis“.

Jau dabar galima registruotis: kviečiame architektus, urbanistus, kraštovaizdžio, infrastruktūros, miestų planavimo specialistus.

Renginys bus transliuojamas Seimo „YouTube“ paskyroje „Atviras Seimas“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!