Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/78034/del-kibernetines-atakos-jav-uzdarytas-visa-sali-kertantis-vamzdynas/spausdinti/

Dėl kibernetinės atakos JAV uždarytas visą šalį kertantis vamzdynas

Publikuota: 2021-05-09 19:22
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Dėl kibernetinės atakos penktadienį buvo priverstas laikinai užsidaryti vienas didžiausių Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) vamzdynų, pabrėžiant padidėjusį šalies infrastruktūros pažeidžiamumą.

Dėl kibernetinės atakos JAV uždarytas visą šalį kertantis vamzdynas
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

„Colonial Pipeline“ kasdien gabenanti daugiau nei 100 mln. litrų benzino ir kitų degalų iš Hiustono į Niujorko uostą, savo interneto svetainėje teigė, kad sužinojusi apie kibernetinę ataką iškart sustabdė planuotas operacijas. Vamzdyno ilgis – 8800 kilometrų.

„Reaguodami į tai, mes aktyviai pašalinome tam tikras sistemas, kad sustabdytume grėsmę, kuri laikinai sustabdė visas dujotiekio operacijas ir paveikė kai kurias mūsų IT sistemas“, – sakė „Colonial Pipeline“ kompanija.

Baltųjų rūmų atstovas spaudai minėjo, kad JAV prezidentas Joe Bidenas buvo informuotas šiuo klausimu, o federalinė vyriausybė „aktyviai dirba, jog įvertintų šio įvykio pasekmes, išvengtų tiekimo sutrikimų ir padėtų įmonei kuo greičiau atkurti dujotiekio operacijas.“

Manoma, kad išpuolis buvo susijęs su kenkėjiška programine įranga. Įsilaužėliai įdiegdami tokią neteisėtą programinę įrangą gali valdyti aukų kompiuterių sistemas bei jų duomenis. Vėliau nusikaltėliai už tai prašo piniginės išpirkos.

Pastaraisiais metais šalyje panašaus tipo atakų skaičius gerokai išaugo dėl galimybės išpirkos prašyti naudojantis kriptovaliuta. Nusikaltėliai naudojantys skaitmeninę valiutą yra kur kas sunkiau susekami. Pažeidžiamiausiomis JAV institucijomis tapo: Vyriausybė, šalies ligoninės bei policijos departamentai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!