Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/77668/gincas-su-nepriklausomu-elektros-energijos-tiekeju-kada-reikia-moketi-sutarties-nutraukimo-mokesti/spausdinti/

Ginčas su nepriklausomu elektros energijos tiekėju: kada reikia mokėti sutarties nutraukimo mokestį?

Publikuota: 2021-04-12 19:11
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT), išnagrinėjusi nebuitinio vartotojo ir nepriklausomo elektros energijos tiekėjo UAB „Elektrum Lietuva“ ginčą, patvirtino, kad tiekėjas teisėtai ir pagrįstai reikalauja sumokėti sutarties nutraukimo mokestį.

Nebuitinis vartotojas 2015 m. gruodžio mėn. sudarė terminuotą sutartį su UAB „Elektrum Lietuva“, kurioje nebuvo numatyti ilgalaikiai įsipareigojimai ir mokestis (bauda) už sutarties nutraukimą. Tačiau klientui 2020 m. gruodžio mėn. kreipusis į nepriklausomą elektros energijos tiekėją dėl sutarties nutraukimo, jo buvo paprašyta sumokėti sutarties nutraukimo mokestį. Klientas su tuo nesutinka, nes apie tai nebuvo informuotas, priešingu atveju nebūtų sudaręs sutarties.

VERT, išnagrinėjusi faktines ginčo aplinkybes, nustatė, kad šiuo atveju nebuitinio vartotojo reikalavimai yra nepagrįsti: 2015 m. gruodį pasirašyta terminuota sutartis buvo pratęsta 2017 m. liepos mėn., vėliau – 2019 m. gruodžio mėn. (sutartis galioja iki 2022 m. lapkričio 30 d.), kartu klientas informuotas apie sąlygų pasikeitimus, įskaitant sutarties nutraukimo mokestį.

Nepriklausomam elektros energijos tiekėjui pateikus sutarties pratęsimo projektą, klientas per 14 kalendorinių dienų turi informuoti, jeigu nesutinka su siūlomais pakeitimais. To nepadarius, laikoma, kad su pakeitimais sutinkama ir sutartis pratęsiama automatiškai.

Taigi, šiuo atveju nebuitinis vartotojas buvo informuotas apie sutarties sąlygų pasikeitimus, tačiau neišreiškė savo nesutikimo. Todėl nepriklausomas elektros energijos tiekėjas pagrįstai reikalauja vykdyti sutartinius įsipareigojimus, t. y. sumokėti mokestį už sutarties nutraukimą anksčiau laiko.

VERT dar kartą primena visiems vartotojams – tiek buitiniams, tiek nebuitiniams, kad pasirašant sutartį tiek su nepriklausomu elektros energijos tiekėju, tiek su kitais tiekėjais, būtina atidžiai skaityti sutarties sąlygas, įvertinti jos nutraukimo pasekmes ir kt. Sutartį reikia pasirašyti tik tuo atveju, jeigu visos joje pateikiamos sąlygos ir aiškios, ir suprantamos.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!