Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/77594/nuo-sukciu-nukentejes-iphone-savininkas-pinigus-susigrazinti-nori-is-apple/spausdinti/

Nuo sukčių nukentėjęs „iPhone“ savininkas pinigus susigrąžinti nori iš „Apple“

Publikuota: 2021-04-07 09:43
Tematika: Įvykiai, renginiai
Autorius: Lukas Snarskis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Išmaniuose telefonuose esančios programėlės dažnai susiduria su kenkėjišku turiniu, tačiau tai labiau būdinga yra „Google“ sukurtai „Play Store“. Niekam ne paslaptis, jog „Apple“ sukurta ir plėtojama „App Store“ yra gerokai saugesnė, tačiau net ir joje pasitaiko pavojingų aplikacijų. O kai kurios tokios programėlės gali kainuoti ir milijonus.

Nuo sukčių nukentėjęs „iPhone“ savininkas pinigus susigrąžinti nori iš „Apple“

Besidomintys kriptovaliutomis, greičiausiai bus girdėję apie bitkoinų piniginę „Trezor“. Ši platforma neturi savo aplikacijos nei „App Store“ nei „Play Store“ parduotuvėse ir piktavaliai nusprendė tuo pasinaudoti. Įveikusi „Apple“ apsaugos sistemas, sukčių sukurta „Trezor“ aplikacija atsidūrė „App Store“ parduotuvėje ir per itin trumpą laikotarpį sugebėjo išvilioti iš žmonių daugiau nei 1,6 mln. JAV dolerių.

Pranešama, kad didžiausią nuostolį patyrė Phillipe‘as Christodoulou, kuris prarado 16,1 bitkoinų, kurie šio teksto rašymo metu buvo verti beveik 800 tūkst. Eurų. Nukentėjusiojo teigimu, jis „App Store“ ieškojo „Trezor“ aplikacijos, o įvedus šį žodį į paiešką – atsisiuntė būtent kenkėjiškąją aplikaciją, kuri pasižymėjo visa „Trezor“ stilistika – kompanijos naudojamu spynos logotipu bei žalia spalva. Verta paminėti ir tai, jog šios aplikacijos įvertinimas siekė kone maksimalų, penkių žvaigždučių.

Įdomu ir tai, jog P.Christodoulou, kuris prarado visas savo gyvenimo santaupas, labiausiai nusivylęs yra dėl „Apple“ aplaidumo. Toks nusivylimas atrodo ganėtinai logiškas, nes būtent „Apple“ apsaugos sistemos leido šiai, netikrai, „Trezor“ programėlei atsidurti „App Store“ parduotuvei ir tokiu būdu tapo prieinama kiekvienam, kuris turi „iPhone“ ar kitą „Apple“ sukurtą produktą. Neilgai trukus, apie šią situaciją prakalbo ir JAV kompanijos atstovai.

„Apple“ teigimu, programėlė į jų parduotuvę pateko pasitelkus itin paprastą techniką – iš pradžių buvo pateikta saugi ir vartotojui jokios žalos nedaranti aplikacija, o tuomet, kai ji buvo patvirtinta – ji buvo sukeista su kenkėjiška versija. Įdomu ir tai, jog pradinė šios programėlės versija net nebuvo įvardijama kaip kriptovaliutų pinigine ir tokia tapo tik po sulauktos žalios šviesos iš „Apple“ saugumo patikrinimo mechanizmų.

Pranešama, kad ši kenkėjiška programėlė „App Store“ parduotuvėje atsidūrė sausio 22 dieną, o pašalinta ji buvo tik prieš keletą dienų, vasario 3. Kaip jau minėjome, P.Christodoulou nėra vienintelis, kuris nukentėjo. Šiuo metu yra užfiksuoti dar bent keturi nukentėjusieji, o bendra prarastų pinigų suma siekia daugiau nei 1,36 mln. eurų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!