Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/77125/lietuvos-sveikatos-prieziuros-startuoliams-ir-talentams-bus-pristatytos-siu-metu-eit-health-programos/spausdinti/

Lietuvos sveikatos priežiūros startuoliams ir talentams bus pristatytos šių metų „EIT Health“ programos

Publikuota: 2021-03-06 16:19
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Kol ruošiantis naujam 2021-2027 m. ES finansavimo laikotarpiui Europos Komisija bei Lietuvos Vyriausybė peržiūri finansavimo priemones, inovacijų ekosistemos startuolius vilioja tarptautinės programos. „EIT Health“ jau paskelbė šių metų programų katalogą. Idėjas vystantiems sveikatos priežiūros inovatoriams skirti kvietimai ir galimybės bus pristatytos virtualaus „EIT Health meets Startups: Success Stories + Opportunities for 2021“ renginio metu kovo 9 d.

Platų partnerių tinklą visoje Europoje jungianti sveikatos inovacijų bendruomenė „EIT Health“ startuoliams kasmet suteikia galimybę naudotis ekspertų pagalba ir įvairiomis akceleravimo bei finansavimo programomis sveikatos ir gyvybės mokslų srityse. Lietuvoje „EIT Health“ centro veiklas koordinuoja Kauno technologijos universitetas (KTU) drauge su Lietuvos sveikatos mokslų universitetu (LSMU). „Nesvarbu, koks jūsų sveikatos technologijų startuolio brandos lygis, „EIT Health“ tikrai turi ką jums pasiūlyti“, – sako EIT Regioninės inovacijų sistemos verslo skatinimo vadovas Tomás Békási.

Neseniai paskelbtame 1000 miestų ir 100 valstybių apimančiame Izraelio tyrimų centro „StartupBlink“ 2020 m. startuolių ekosistemų reitinge Lietuva užima 15 vietą. Bet ar turime ką pasiūlyti sveikatos priežiūros inovacijas remiančiam „EIT Health“?

Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) vadovas Gintas Kimtys neabejoja, kad taip. „Pastaruoju metu stebimas visos aukštųjų technologijų startuolių ekosistemos augimas. Į gyvybės mokslus savo veiklą Lietuvoje jau orientuoja apie 60 startuolių. Be to, kasmet „EIT Health“ programose sužibantys mūsų inovatoriai rodo pavyzdį tiems, kurie dar tik svarsto apie turimos idėjos komercializavimą“, – įsitikinęs G. Kimtys.

„EIT Health centro Lietuvoje nuo 2018 m. vykdomos veiklos pritraukia vis daugiau dalyvių – tai rodo, kad ateities sveikatos technologijų kūrimas aktuali tema Lietuvos inovatoriams, todėl jie siekia įgyti šiai sričiai specifinių žinių, užmegzti ryšių, burti tarpdisiplinines komandas, produkto vystymui siekia pasinaudoti tiek vietos, nacionalinėmis, tiek Europos galimybėmis. Auganti bendruomenė ir pasiekimai įkvepia kitus sveikatos inovacijų kūrėjus ir garsina Lietuvos vardą“, – sako Neringa Valantinė KTU Verslo vystymo projektų vadovė ir EIT Health HUB‘o Lietuvoje koordinatorė.

Iš tiesų – mūsų regiono inovatoriai jau kelintus metus iš eilės pranoksta startuolius iš visos Europos ir sulaukia finansavimo. 2020-aisiais sėkmė šypsojosi net dviem MITA projekto „Gyvybės mokslų industrijos plėtros skatinimas“ klientams. Pirmoji „EIT Health InnoStars Awards“ vieta atiteko lietuvių startuoliui „Ligence“. Jo komanda kuria gydytojo kardiologo kasdienybę palengvinsiantį dirbtinio intelekto įrankį, skirtą širdies ultragarsiniam tyrimui automatizuoti.

Kitą „EIT Health“ įvertintą ir paremtą idėją vysto startuolis „Emplastrum“. Žvynelinei gydyti skirtų lanksčių įkraunamų „pleistrų“ su integruotais „B“ tipo ultravioletinių spindulių (UVB) LED šviestukais prototipui sukurti „EIT Health RIS Innovation Call“ programoje pernai skirta 50.000 Eur.

2019 metais pirmą vietą „InnoStars Awards“ konkurse laimėjo startuolis „BrachyDOSE“. Prognozuojama, kad jo vystoma inovacija ne tik padės sumažinti gydymo išlaidas ir palengvins vėžio gydymo procesą, bet ir užtikrins geriausius rezultatus radioterapijoje.

Pasak gyvybės mokslų industrijos startuolius konsultuojančio Deivido Petrulevičiaus, „EIT Health“ programos inovatoriams patrauklios dėl kelių priežasčių: „Jos leidžia išbandyti novatoriškas idėjas tarptautiniu lygiu, pasinaudoti ekspertų pagalba jas auginant iki galutinių produktų ar paslaugų bei rasti partnerių ir investuotojų Europoje ar už jos ribų“.

Norinčius išgirsti apie aktualias 2021 metų „EIT Health“ akceleravimo ir finansavimo programas MITA konsultantas kviečia dalyvauti kovo 9 d. vyksiančiame vebinare „EIT Health meets Startups“. Koncentruotame dviejų valandų renginyje galimybių spektrą pristatys EIT Regioninės inovacijų sistemos verslo skatinimo vadovas Tamás Békási, o savo sėkmės istorijas papasakos ir patarimais būsimiems programų dalyviams pasidalins „Ligence“ ir „EmPlastrum“ atstovai.

Registracija į renginį būtina. Renginį organizuoja MITA projekto „Gyvybės mokslų industrijos plėtros skatinimas“ komanda kartu su EIT Health, KTU „Startup Space“ ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetu (LSMU).

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!