Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/77003/cikagoje-rengiamasi-uzdrausti-kompiuterinius-zaidimus-del-daznejanciu-automobiliu-vagysciu/spausdinti/

Čikagoje rengiamasi uždrausti kompiuterinius žaidimus dėl dažnėjančių automobilių vagysčių

Publikuota: 2021-02-27 13:33
Tematika: Įvykiai, renginiai
Autorius: Leonardas Sindaravičius
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Ginčas, ar kompiuteriniai žaidimai skatina smurtą, gyvuoja jau kelis dešimtmečius, kone nuo pat pirmųjų „Street Fighter“ bei „Mortal Kombat“ pasirodymo. Dilema tarp vartotojų aštrėja tobulėjant grafiniam žaidimų lygiui – žiaurumas darosi vis realistiškesnis, o diskusijų su tuo susijusiomis temomis rasite bet kuriame su žaidimais susijusiame interneto forume. Nors vyrauja nuomonė, kad ryšys tarp žiaurumo realiame pasaulyje ir kompiuteriniuose žaidimuose yra itin mažas, kartais atsiranda žmonių, pasiryžtančių tam viešai paprieštarauti: dar 2010-aisiais mėginimas uždrausti žiaurius žaidimus JAV Kalifornijos valstijoje pasiekė net aukščiausiąjį JAV teismą. Dabar Čikagos įstatymų leidėjai pristatė įstatymo projektą, siūlantį uždrausti žiaurių žaidimų prekybą ir nuomą Ilinojaus valstijoje dėl pakilusio automobilių vagysčių skaičiaus.

Čikagoje rengiamasi uždrausti kompiuterinius žaidimus dėl dažnėjančių automobilių vagysčių

Pagal dabartinius įstatymus, įsigaliojusius 2012-aisiais, žiaurių žaidimų prekyba yra draudžiama tik nepilnamečiams asmenims, tačiau demokratų atstovas Marcus Evans Jr. siekia pakoreguoti jau beveik 10 metų nepaliestą įstatymą ir siūlo pataisą – uždrausti smurtą provokuojančių kompiuterinių žaidimų prekybą visoms amžiaus grupėms Ilinojaus valstijoje. Įstatymo projekto santrauka skamba taip:

„Siūloma koreguoti 2012-ųjų „Žiaurių Vaizdo Žaidimų“ įstatymą, draudžiantį parduoti ir nuomoti žaidimus nepilnamečiams asmenims. Nurodoma pakeisti „žiauraus kompiuterinio žaidimo“ sąvoką taip, jog ji reikštų vaizdo žaidimą, leidžiantį žaidėjui valdyti veikėją, kuris yra skatinamas atlikti žmogus prieš žmogų smurtinius veiksmus, dėl ko žaidėjas nužudo arba žaloja (fiziškai arba psichologiškai) kitus žmones ar gyvūnus. Nurodoma koreguoti žodžių „smarkus fizinis sužalojimas“ reikšmę, kad ji apimtų ir psichologinę žalą, vaikų, gyvūnų išnaudojimą, smurtą artimoje aplinkoje, smurtą prieš moteris, seksualinį išnaudojimą ir transporto priemonių vagystę, kuomet jos metu pasisavinti mėginama transporto priemone naudojasi kitas vairuotojas ar keleivis. Žaidimų kūrėjai turėtų atitinkamai ženklinti minėtų pakeitimų neatitinkančius vaizdo žaidimus.“

Ilinojaus valstijos demokratų partijos atstovas šiuos pakeitimus pasiūlė vasario 19-ąją, o viešai perskaitė 22-ąją. Šiuo metu įstatymą svarsto komitetas. laikraštis „Chicago Sun-Times“ pranešė, jog Marcus Evans Jr. tokius pokyčius pasiūlė ėmus augti automobilių vagysčių skaičiui – manoma, jog buvo įžvelgta koreliacija tarp mėginimų vogti automobilius realybėje ir kompiuteriniuose žaidimuose. Ar toks įstatymas bus įteisintas, sužinosime ateityje, tačiau šiuo metu jis sulaukia daug kritikos iš žaidėjų bendruomenės.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!