Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/76887/australija-kaip-reikiant-susikibo-su-facebook/spausdinti/

Australija kaip reikiant susikibo su „Facebook“

Publikuota: 2021-02-22 11:26
Tematika: Įvykiai, renginiai
Autorius: Ignas Petrikonis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Prieš keletą dienų tarp Australijos vyriausybės ir „Facebook“ perbėgo juoda katė, kai socialinio tinklo vadovybė nusprendė šioje šalyje blokuoti bet kokį žinių ar naujienų turinį. Toks sprendimas buvo priimtas po to, kai Australija patvirtino įstatymą, kuriame „Facebook“, „Google“, „Twitter“ ir kitos panašios platformos yra įpareigojamos mokėti naujienų portalams ir leidėjams už jų turinio atvaizdavimą.

Australija kaip reikiant susikibo su „Facebook“

Šis „Facebook“ sprendimas ne juokais įsiutino įvairias Australijos valstybines įstaigas, kadangi jos nebegalėjo savo piliečiams šiame socialiniame tinkle pateikti informacijos apie visuomenei svarbius įvykius. Nuo to ypač nukentėjo priešgaisrinės apsaugos departamentas, valstybinis paštas ir kitos institucijos.

Situacija kaisti pradėjo po to, kai Australijos vyriausybė apkaltino „Facebook“ tokiais veiksmais sukėlusi pavojų valstybės saugumui, ypač kai šalis nenustoja kovoti su besitęsiančia pandemija. Aukštas pareigas užimantis pareigūnas Josh Frydenberg teigė, kad vyriausybė nesėdės sudėjusi rankų, kai „Facebook“ bando tyčiotis iš Australijos, bandydama apeiti naujus teisės aktus. Frydenberg nuomone, visuomenės saugumas dėl „Facebook“ veiksmų buvo tiesiog sutryptas, kai piliečiai, ieškodami informacijos apie vakcinas nuo COVID–19, negalėjo jos gauti, nes nuorodos į naujienų ir žinių internetinius puslapius „Facebook“ tinkle buvo užblokuotos.

Informacijos užtemimas paveikė milijonus australų, kurie įpratę ypač svarbią informaciją ir įspėjimus iš vyriausybės puslapių gauti per „Facebook“. Kita vertus, anot socialinio tinklo atstovų, tai labiau nepageidaujamas poveikis, nei tikslas – platformos vadovai planavo blokuoti tik naujienų portalų turinį, o ne nuorodas į valstybinių institucijų portalus, kurie būtent ir labiausiai nukentėjo nuo naujosios politikos, nors ir nėra laikomi naujienų leidėjais.

„Facebook“ į tai galiausiai sureagavo ir netrukus Australijos daugumos valstybinių įstaigų skelbiamas turinys vėl tapo pasiekiamas piliečiams. Tiesa, vis dar girdimi skundai, kad kai kurių institucijų puslapių nuorodos socialiniame vis dar blokuojamos.

Tokia įtampa tarp Australijos vyriausybės ir „Facebook“ nieko gero nežada, kadangi socialinio tinklo atstovai netgi pagrasino pasitrauksią iš šalies, jei platforma bus priversta mokėti naujienų leidėjams. Vis dėlto įdomu tai, jog šioje situacijoje progą pabandė išnaudoti „Microsoft“, teigiamai pasisakanti naujos Australijos politikos atžvilgiu ir patikinusi, kad išties pagalbos ranką, jei šią Ramiojo vandenyno valstybę nuspręstų palikti „Google“ ar kitos platformos.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!