Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/76405/elonas-muskas-aukoja-100-milijonu-doleriu-labai-svarbiam-tikslui/spausdinti/

Elonas Muskas aukoja 100 milijonų dolerių labai svarbiam tikslui

Publikuota: 2021-01-27 07:14
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Elonas Muskas sausio 21 dieną socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė aukojantis 100 milijonų dolerių vienos technologijos kūrėjams. Tai – prizas efektyviausią aplinkai svarbią technologiją sukursiančiai kompanijai.

Daugiau informacijos turėtų pasirodyti kitą savaitę, nors kol kas detalių išties trūksta. Žinome tik tiek, kad Muskas skiria tą 100 milijonų dolerių premiją anglies surinkimo technologijos kūrėjams.

Elonas Muskas aukoja 100 milijonų dolerių labai svarbiam tikslui
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Galime įsivaizduoti, kad tai bus koks nors konkursas. Ir, žinoma, tie pinigai bus panaudoti technologijos vystymui.

Anglies surinkimas – tai technologija, leidžianti pašalinti anglies dvideginį tiesiai iš gamyklų išmetimo sistemų ar atmosferos. Tai – dar vienas būdas mažinti žmogaus poveikį aplinkai.

Dažnai kalbama apie technologijas, kurios padeda mums į aplinką išmesti mažiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų (šiuo atveju CO2), tačiau būtų dar geriau, jei anglį galėtume surinkti ir saugoti ar kam nors panaudoti. Ir tai nėra mokslinė fantastika – tai iš tikrųjų yra įmanoma.

Anglies surinkimo ir saugojimo technologijos jau yra kuriamos. Tačiau jų sėkmė šiuo metu yra labai ribota. Įvairūs įrenginiai patys yra labai brangūs ir neefektyvūs. Dar daugiau – montuojami pramoninėse išmetimo sistemose jie dar ir kenkia gamyklos ar elektrinės įrenginių efektyvumui. Idėjų yra daug, bet jos ne visada sulaukia deramo finansavimo – didesni pinigai skiriami projektams, kurie mums padeda išmesti mažiau žalingų dujų, o ne jas tvarkyti.

Elono Musko parama anglies surinkimo technologijoms nėra atsitiktinis sprendimas. Muskas teigia, kad „Tesla“ misija yra skatinti perėjimą prie švaraus elektrinio transporto, taip kovojant su klimato kaita. Didžiulius žmonių išmetamus anglies dvideginio kiekius Muskas pavadino „kvailiausiu eksperimentu istorijoje“. Tačiau tas eksperimentas mūsų civilizacijai yra būtinas – pereiti prie aplinkai neutralių technologijų yra labai sunku ir brangu. Taigi, anglies surinkimo technologijos yra geras tarpinis žingsnis.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!