Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/76389/pasirodo-saugus-nesate-net-namuose/spausdinti/

Pasirodo, saugūs nesate net namuose

Publikuota: 2021-01-25 17:19
Tematika: Įvykiai, renginiai
Autorius: Ignas Petrikonis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Bene žymiausią JAV saugos tarnybą „ADT“ šiuo metu krato vienas nesmagiausių skandalų jos istorijoje. Buvęs kompanijos darbuotojas prisipažino slapta prisijungęs prie stebėjimo kamerų dešimtyse skirtingų namų ūkių tam, kad galėtų šnipinėti apsinuoginusias moteris ar besimylinčias poras.

Pasirodo, saugūs nesate net namuose

35 metų amžiaus Telesforo Aviles federalinio teismo šią savaitę buvo pripažintas kaltu po to, kai prisipažino nelegaliai net 9600 kartų prisijungęs prie saugos bendrovės klientų namų stebėjimo kamerų paskyrų. Nustatyta, jog ši neteisėta veikla tęsėsi net kelerius metus, o nuo jos nukentėjo net 200 „ADT“ klientų.

Kaltinamojo valdžia teigia, jog šis IT techniko pareigas užėmęs darbuotojas „įsidėmėjo namus, kuriuose gyveno patrauklios moterys, ir po to daug kartų prisijungdavo prie jų stebėjimo sistemų paskyrų, siekdamas gauti seksualinį pasitenkinimą.“ Nusikaltimo schema ganėtinai paprasta. Telesforo pridėdavo savo asmeninį elektroninio pašto adresą prie klientų paskyrų, kas leisdavo jam realiu laiku stebėti kamerų filmuojamą vaizdą.“

Pateigūnų teigimu, Telesforo Aviles, kuriam šiuo metu gresia 5 metai nelaisvės, savo elektroninio pašto adreso pateisindavo siekiu „patikrinti sistemos veikimą“, o kai kuriais kitais atvejais šis procesas įvykdavo ir niekam nežinant.

„Šis kaltinamasis, kuriam buvo patikėta rūpintis klientų namų saugumu, slapta stebėjo intymiausias jų gyvenimo akimirkas, – sakoma prokuroro Prerak Shah pranešime, – džiaugiamės galėdami patraukti jį atsakomybėn už šią šlykščią pasitikėjimo išdavystę.“

Įdomu tai, jog yla iš maišo pradėjo lįsti dar praėjusių metų balandį, o „ADT“ priėmė sprendimą šio skandalo neslėpti ir apie vidinį įsilaužimą į klientų paskyras pranešti viešai: „Mes labai gailimės dėl šio incidento ir esame pasiryžę dirbti su teisėsaugos pareigūnais teikdami jiems visokeriopą pagalbą, reikalingą įvesti teisingumą nukentėjusiųjų nuo mūsų buvusio darbuotojo atžvilgiu.“

Kaip ir galima tikėtis, šis atvejis tapo pretekstu pradėti net keletą bylų, iš kurių 3 vis dar tęsiasi. Nukentėję „ADT“ klientai teigia, jog paaiškėjus apie incidentą, saugos tarnyba kone akimirksniu su jais susisiekė ir bandė pasiūlyti pinigų mainais į tylą, kurią turėjo garantuoti konfidencialumo susitarimai. Vienas iš nukentėjusiųjų teigia, jog jam iš pradžių buvo pasiūlyti vos 2500 dolerių, tačiau atmetus pasiūlymą suma buvo pakelta net iki 50 tūkstančių, praneša „BuzzFeed“.

„ADT“ atskleidė toliau reaguojanti į pradėtas bylas ir jau išsprendė daugumos iš 220 nukentėjusiųjų, įskaitant ir tuos, kurie pasisamdė advokatus, susirūpinimą. „Kai kurie iš šių klientų jau buvo nukentėję nuo nusikaltimo, todėl pasirinko „ADT“ norėdami jaustis saugūs ir apsaugoti. Vietoje to, jie tapo aukomis dar kartą“, – teigia su bylos informacija susipažinęs advokatas, pabrėždamas psichologines privatumo pažeidimo problemas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!