Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/76344/europos-parlamentas-pasiule-dirbtinio-intelekto-naudojimo-gaires/spausdinti/

Europos Parlamentas pasiūlė dirbtinio intelekto naudojimo gaires

Publikuota: 2021-01-22 19:25
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Europos Parlamentas

Europarlamentarai įsitikinę: dirbtinį intelektą turi kontroliuoti žmonės – kad prireikus jie galėtų ištaisyti klaidas ar išjungti netinkamai veikiančius prietaisus.

Trečiadienį europarlamentarai pritarė pranešimui, kuriuo raginama sukurti ES dirbtinio intelekto (DI) reguliavimo sistemą, apibrėžiančią sąvokas ir etikos principus (364 balsai už, 274 prieš, 52 susilaikė). Ji būtų taikoma ir karyboje.

Europarlamentarai pabrėžia, kad vykdant bet kokius su gynyba susijusius veiksmus privalo būti gerbiamas žmogaus orumas ir apsaugomos žmogaus teisės, o DI sistemose turi būti numatyta žmogaus kontrolė, kad būtų galima nustatyti atsakomybę ir atskaitomybę.

EP nariai pažymi, kad mirtinų autonominių ginklų sistemų naudojimas kelia fundamentalių etinių ir teisinių klausimų. Jie primena raginimą pradėti tarptautines derybas dėl mirtinų autonominių ginklų sistemų uždraudimo. Sprendimą pasirinkti taikinį ir imtis mirtinų veiksmų naudojant autonominę ginklų sistemą visada turi priimti žmogus, galintis atlikti prasmingą jo kontrolę ir įvertinimą laikantis proporcingumo ir būtinumo principų, įsitikinę europarlamentarai. ES drauge su Jungtinių Tautų Organizacija ir visa tarptautine bendruomene raginamos imtis lyderystės kuriant ir skatinant pasaulinę dirbtinio intelekto naudojimo kariniais tikslais reguliavimo sistemą.

Europarlamentarai pabrėžia, kad dažnėjantis DI naudojimas teikiant viešąsias paslaugas, ypač sveikatos bei teisėsaugos srityse, neturėtų visiškai pakeisti žmonių, taip pat svarbu išvengti diskriminacijos. Būtina informuoti žmones, kai sprendimai dėl jų priimami remiantis DI sistemomis, ir suteikti jiems galimybę su tuo nesutikti. Kai DI naudojamas sveikatos tikslais (pavyzdžiui, operuojant specializuotais robotais, suteikiant išmaniuosius protezus, taikant DI paremtą medicininę diagnostiką), būtina užtikrinti pacientų asmens duomenų apsaugą ir laikytis pacientų lygybės principo. Nors DI technologijos gali padėti pagreitinti procesus ir priimti racionalesnius sprendimus teisingumo srityje, europarlamentarai pabrėžia, kad galutinius teismo sprendimus turi priimti žmonės, o DI priimamus sprendimus žmonės turėtų atidžiai peržiūrėti laikydamiesi nustatytų procedūrų.

Europarlamentarai perspėja apie pagrindinėms žmogaus teisėms bei valstybių suverenitetui kylančias grėsmes dėl dažnėjančio DI pasitelkimo masiniam sekimui – ir karinėje srityje, ir civiliniame gyvenime. Jie ragina uždrausti valdžios institucijoms naudoti privatumą pažeidžiančias socialinio vertinimo sistemas, kai žmonės stebimi ir vertinami pagal jų elgesį. Pranešime taip pat reiškiamas susirūpinimas dėl suklastotų vaizdo įrašų, kuriuos galima pasitelkti skleidžiant dezinformaciją, siekiant paveikti rinkimus ar destabilizuoti padėtį valstybėje. EP siūlo įpareigoti tokių įrašų kūrėjus ženklinti juos perspėjimu, kad tai nėra tikras įrašas, taip pat ragina atlikti daugiau studijų apie tai, kaip kovoti su šiuo reiškiniu.

Pranešėjas Gilles Lebreton (Tapatybės ir demokratijos frakcija, Prancūzija) pabrėžė: „DI keliant daugybę iššūkių, būtina numatyti teisėkūros atsaką. Belaukdami Europos Komisijos teisėkūros pasiūlymo šia tema, raginame sukurti sistemą, kuri iš esmės užtikrintų, jog karyboje, taip pat kitose valstybės kontroliuojamose srityje, tokiose kaip sveikatos apsauga ir teisingumas, sprendimams priimti ir veikloms vykdyti DI būtų pasitelkiamas tik kaip pagalbinė priemonė. DI niekuomet neturėtų visiškai pakeisti žmogaus ar padėti išvengti atsakomybės.“

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!