Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/76275/prezidentas-turime-stiprinti-atsparuma-kibernetinems-gresmems-ir-minkstuju-galiu-poveikiui/spausdinti/

Prezidentas: turime stiprinti atsparumą kibernetinėms grėsmėms ir minkštųjų galių poveikiui

Publikuota: 2021-01-18 12:40
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: LR Prezidento spaudos tarnyba

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį susitiko su krašto apsaugos ministru Arvydu Anušausku. Susitikime aptarta krašto apsaugos sistemos padėtis, veiklos planai ir uždaviniai 2021 m. Daugiausia dėmesio skirta kibernetinio saugumo iššūkiams.

„Kibernetinio saugumo situacija šalyje šiuo metu yra vis dažniau testuojama nedraugiškų valstybių. Todėl būtina stiprinti atsparumą šioje srityje bei sutelkti dėmesį į efektyvią Nacionalinio kibernetinio saugumo centro veiklą“, – sakė šalies vadovas, pabrėžęs, kad visos institucijos privalo rūpintis savo saugumu ir įsitraukti, įgyvendinant galiojančius reikalavimus.

Susitikime konstatuota, kad pastaruoju metu stebimas skirtingo lygio grėsmių, pasireiškiančių tiek per kibernetinius išpuolius, tiek ir per dezinformaciją, „minkštojo poveikio“ kultūros, mokslo projektuose, sudarant bendradarbiavimo sutartis, augimas. Šiai problemai spręsti pasiūlyta organizuoti tarpinstitucinį pasitarimą bei imtis aktyvesnės visuomenės edukacinės veiklos.

Prezidentui taip pat pristatytos krašto apsaugos sistemos prioritetinės veiklos sritys, aptarta civilinėms institucijoms teikiama pagalba valdant dėl koronaviruso pandemijos (COVID-19) susidariusią ekstremalią situaciją. Pasak šalies vadovo, būtina adaptuoti esamas ekstremalių situacijų, krizių ir kitokio pobūdžio grėsmių valdymo sistemas, į jų valdymą ir priežiūrą įtraukti visas suinteresuotas ministerijas bei kitas valstybės ir savivaldybių institucijas.

„Visuotinis požiūris į nacionalinį saugumą ir gynybą turi sujungti piliečių ir valstybės institucijų pajėgumus ir pastangas“, – sakė šalies vadovas, paraginęs siekti bendro požiūrio į gynybinių ir mobilizacinių užduočių vykdymą.

Susitikime taip pat akcentuota transatlantinio bendradarbiavimo svarba bei ES ir JAV santykių stiprinimo galimybė, darbą pradėjus naujojo Prezidento Joe Bideno administracijai, aptartas karinių misijų planų atnaujinimas, naujos karinės technikos įsigijimo terminai.

Prezidentas planuoja reguliariai rengti ketvirtinius susitikimus su krašto apsaugos ministru ir kariuomenės vadu, kuriuose būtų aptariami aktualūs krašto apsaugos klausimai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!