Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/76250/valdzios-institucijos-uzdare-didziausia-nelegalia-prekyviete-tamsiajame-internete/spausdinti/

Valdžios institucijos uždarė didžiausią nelegalią prekyvietę tamsiajame internete

Publikuota: 2021-01-17 17:13
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: LRT.lt

Kaip nurodoma valdžios institucijų pateiktoje informacijoje, Europolui įvykdžius koordinuojamą tarptautinę operaciją, buvo uždaryta didžiausia pasaulyje tamsiojo interneto prekyvietė „DarkMarket“. Vokietijos teisėsauga suėmė australą, kuris, kaip manoma, buvo neteisėtos svetainės administratorius, ir konfiskavo 20 prieglobos paslaugas jai teikusių serverių, taip sunaikindama neteisėtos veiklos židinį, rašo „The Verge“.

Europolo teigimu, prieš uždarymą „DarkMarket“ paslaugomis naudojosi beveik 500 tūkst. vartotojų, kurie atliko daugiau kaip 320 tūkst. operacijų. Tamsiojo interneto prekyvietėje buvo galima įsigyti visko, pradedant narkotinėmis medžiagomis ir padirbtais pinigais ir baigiant vogtais kreditinių kortelių duomenimis ir kenkėjiškomis programomis.

Remiantis Europolo skaičiavimais, svetainėje buvo atlikta operacijų už 140 mln. eurų, skaičiuojant įprastais pinigais, nors atsiskaitymai paprastai vyko bitkoinais ir monero. Europos valdžios institucijos planuoja panaudoti Ukrainoje ir Moldovoje konfiskuotus „DarkMarket“ serverius, kad išsiaiškintų pirkėjus ir pardavėjus, svetainę naudojusius nusikalstamiems sandoriams.

Kaip praneša „The Guardian“ „DarkMarket“ veikla buvo atskleista, atliekant platesnio masto interneto prieglobos bendrovės „Cyberbunker“ tyrimą. „Cyberbunker“ (kuri iš tikrųjų yra įsikūrusi buvusiame NATO bunkeryje) praeityje buvo laikomi „The Pirate Bay“ ir „WikiLeaks“ serveriai, o ši „DarkMarket“ byla gali tapti vertingu atspirties tašku tolesniems kitų neteisėtų svetainių tyrimams.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!