Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/75595/ep-ispeja-del-pablogejusios-zmogaus-teisiu-padeties-europoje/spausdinti/

EP įspėja dėl pablogėjusios žmogaus teisių padėties Europoje

Publikuota: 2020-11-26 16:07
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Europos Parlamentas

Europos Parlamentas (EP) išreiškė rimtą susirūpinimą pablogėjusia žmogaus ir piliečio teisių padėtimi kai kuriose ES šalyse.

Priimtoje rezoliucijoje (330 balsų už, 298 prieš, 65 susilaikė) europarlamentarai griežtai smerkia bandymus silpninti valdžių atskyrimą ir teismų nepriklausomumą kai kuriose ES šalyse, taip pat politikų daromą įtaką teisminėms institucijoms ir teismų sistemos naudojimą politiniais tikslais. Jie ragina Europos Komisiją „laiku imtis priemonių dėl visų ES sutarties pažeidimų, ypač susijusių su pagrindinėmis teisėmis“, taip pat prašo sukurti nuolatinį ES demokratijos, teisinės valstybės ir pagrindinių teisių priežiūros mechanizmą.

EP kritikuoja mėginimus nutildyti ar paveikti žiniasklaidą, įspėja apie jos koncentracijos pavojų ir ragina stiprinti tiriamąją žurnalistiką, taip pat smerkia susirinkimų laisvės ribojimus bei perteklinius smurtinius teisėsaugos pareigūnų veiksmus. Savo ruožtu Parlamentas reiškia susirūpinimą dėl grėsmės, kurią įvairių formų propaganda ir dezinformacija kelia žodžio laisvei, žiniasklaidos nepriklausomumui bei demokratinei visuomenei apskritai. EP nariai nerimauja dėl dažnėjančios neapykantos retorikos ir įvairių rasizmo formų, kurias skatina ne tik ekstremistiniai judėjimai, bet ir valdžios atstovai ar politikai. Jie ragina uždrausti visas neofašistų ir neonacių grupuotes.

Europarlamentarai ragina ES Tarybą kuo skubiau priimti dar 2008 m. pasiūlytą Vienodo požiūrio direktyvą, kuri draustų diskriminuoti dėl amžiaus, negalios, religijos ar lytinės orientacijos pagrindinėse gyvenimo srityse, kaip antai socialinės apsaugos, švietimo ir galimybės naudotis prekėmis bei paslaugomis. Kartu EP nariai pabrėžia, kad pažeidžiamos grupės (moterys, neįgalieji, senjorai, vaikai, migrantai, romai, klajokliai ir LGBTI+ bendruomenė) labiausiai nukentėjo nuo išlaidų mažinimo, ir ragina atkreipti dėmesį į vaikų skurdą, brangstantį būstą bei darbo vietų praradimą dėl perėjimo prie tvarios ekonomikos.

Ataskaitoje smerkiamas „organizuotas puolimas“ prieš lyčių lygybę ir moterų teises, įskaitant seksualines ir reprodukcines teises. Europarlamentarai pabrėžia, kad moterys ir mergaitės turi turėti teisę į šiuolaikinius kontracepcijos metodus bei saugų ir teisėtą abortą. Jie reiškia susirūpinimą dėl dažnų moterų nužudymo atvejų, taip pat smerkia romų tautybės moterų segregaciją gimdymo įstaigose.

EP atkreipia dėmesį į dirbtinio intelekto naudojimo grėsmes pagrindinėms teisėms, įskaitant asmens duomenų apsaugą ir privatumą, bioetikos klausimus, taip pat galimą diskriminaciją bei šališkumą. Kartu europarlamentarai ragina ES institucijas ir valstybes veiksmingiau spręsti skaitmeninės atskirties problemą, visų pirma viešųjų paslaugų srityje.

Parlamentas pažymi didelę korupcijos grėsmę demokratijai ir teisės viršenybei, ragina ES ir valstybes ryžtingai su ja kovoti, taip pat siūlo nedelsianti įsteigti Europos prokuratūrą ir geriau apsaugoti informatorius. Savo ruožtu europarlamentarai sunerimę dėl standartų neatitinkančių kalėjimo sąlygų kai kuriose ES šalyse ir primena, kad įkalinimas yra išimtinė priemonė, naudotina tik būtinais atvejais, proporcingai ir kuo trumpesnį laiką.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!