Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/75249/jav-saugumo-agentura-bando-slepti-informacija-apie-ju-sekamus-prietaisus/spausdinti/

JAV saugumo agentūra bando slėpti informaciją apie jų sekamus prietaisus

Publikuota: 2020-10-30 17:35
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

JAV Nacionalinio saugumo agentūra (NSA) bando užkirsti kelią šalies Kongreso politikui išsiaiškinti, ar saugumiečiai toliau į komercinius įrenginius diegia papildomos prieigos (angl. „back door“) sistemas, leidžiančias jiems slapta gauti vartotojų duomenis. Tokia kontroversiška praktika gali nemenkai pažeisti JAV reputaciją pasaulyje.

JAV saugumo agentūra bando slėpti informaciją apie jų sekamus prietaisus
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Naujienų tarnybos „Reuters“ duomenimis, NSA ilgą laiką bandė sudaryti specialius susitarimus su technologijų kompanijomis, kad šios leistų jų įrenginiuose įdiegti specialias programas šnipinėti nieko neįtariančius vartotojus. Apie tokią vargiai leistiną veiklą dar 2013 m. visuomenę informavo buvęs NSA darbuotojas Edwardas Snowdenas.

Šios papildomos prieigos sistemos leidžia NSA ir kitoms saugumo tarnyboms be tam reikalingo teismo orderio gauti milžiniškus informacijos kiekius. Tačiau NSA tvirtina, kad ji šią praktiką kitų šalių piliečiams yra gerokai apmažinusi ir renka tik būtiną šalies saugumui medžiagą kaip teroristų komunikacijos kanalų sekimas.

Tačiau NSA nuoširdumu suabejojo kai kurie JAV politikai. Senato žvalgybos komiteto narys demokratas Ronas Wydenas tvirtina, kad ši saugumo tarnyba vengia valdžiai pateikti savo naujas gaires, pagal kurias jie vykdo sekimą.

„Slaptai įrengtos papildomos prieigos sistemos yra grėsmė nacionaliniam ir mūsų šeimų saugumui – tik laiko klausimas, kada užsienio programišiai ar kiti nusikaltėliai sugebės pasinaudoti šiomis sistemomis, kad pažeistų Amerikos saugumą, – teigė R. Wydenas. – Valdžia neturėtų jokiais būdais prisidėti prie slaptų prieigos sistemų diegimo amerikiečių naudojamuose įrenginiuose.“

NSA kritikai teigia, kad šios sistemos yra tobulas įrankis priešams, nes išlieka rizika, kad, suradus šias sistemas, jas galima panaudoti ir prieš pačius amerikiečius. Ši sekimo praktika gerokai kerta per pasitikėjimą JAV gaminama produkcija ir sumenkina šalies planus įtikinti savo sąjungininkus atmesti Kinijos gaminamas technologijas dėl neva tokio paties šnipinėjimo galimybės.

Bent vienu atveju užsienio tarnyboms iš tiesų pavyko pasinaudoti JAV saugumo tarnybų sukurta papildomos prieigos sistema. 2015 m. debesų kompiuterijos ir tinklų pasiekiamumo sprendimus kurianti „Juniper Networks“ kompanija pranešė, kad į jų gaminamas technologijas buvo įsilaužta „neįvardytos užsienio valstybės“, kuri perkūrė NSA sukurtą šnipinėjimo sistemą savoms reikmėms.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!