Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/75158/15-es-valstybiu-susirupino-zemyne-auganciu-anti5g-judejimu/spausdinti/

15 ES valstybių susirūpino žemyne augančiu „anti5G“ judėjimu

Publikuota: 2020-10-25 22:05
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

ES šalių narių grupė paragino EK kuo greičiau parengti planą kovai su sklindančia 5G dezinformacijos kampanija, baiminantis, kad bendrijai tai gali lemti kritinės infrastruktūros diegimo tikslų vėlavimą.

15 ES valstybių susirūpino žemyne augančiu „anti5G“ judėjimu
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Portalo „Euractiv“ duomenimis, Lenkijos inicijuotas, 15 ES valstybių pasirašytas ir EK išsiųstas laiškas ragina paruošti specialią komunikacinę strategiją, skirtą atsakyti kylančioms konspiracijos teorijoms, kurios sukėlė ne vieną telekomunikacijos bokštų padegimą ar nuniokojimą.

Laišką pasirašė Austrija, Bulgarija, Kroatija, Čekija, Kipras, Estija, Suomija, Graikija, Latvija, Lietuva, Liuksemburgas, Lenkija, Portugalija, Slovakija ir Švedija.

Nuo sausio iki birželio Europos telekomunikacijų kompanijos užfiksavo per 140 ryšio bokštų suniokojimo atvejų, daugiausia – Jungtinėje Karalystėje ir Nyderlanduose.

„Mes stebime išaugusį anti5G judėjimo aktyvumą Europos Sąjungoje“, – rašoma EK vicepirmininkėms Margrethei Vestager ir Verai Jourovai bei vidaus rinkos komisarui Thierry Bretonui skirtame laiške.

„Mes norime pabrėžti, kad vandalizmo aktai prieš telekomunikacijų infrastruktūrą ir auganti dezinformacija dėl elektromagnetinių laukų ir 5G poveikio yra grėsmė ne tik peveiktų valstybių ekonomikoms, bet ir trukdis ES įgyvendinti savo ambicingus 5G plėtotės tikslus“, – teigia laiško autoriai.

Būtent todėl besikreipiančios valstybės mano, kad specialios informacinės kampanijos paleidimas padėtų gyventojams geriau susipažinti ir palaikyti šių technologijų diegimą.

Pagal 2016 m. ES 5G veiksmų planą valstybės yra įsipareigojusios stipriai išplėsti kitos kartos telekomunikacijų infrastruktūrą. Vienas iš tikslų – iki 2020 m. galo paleisti 5G paslaugą bent viename visų bendrijos narių didmiestyje.

Tačiau šie tikslai dėl įvairių trukdžių galimai bus vargiai įgyvendinti. Be padegimų ir kitų išpuolių, infrastruktūros plėtojimas sulėtėjo dėl koronaviruso pandemijos sukelto tiekimo linijų sutrūkinėjimo ir geopolitinių JAV ir Kinijos konfliktų.

Nors Komisija kiek anksčiau yra teigusi, kad tam tikrų planų vėlavimų galima tikėtis, ji taip pat nelabai ruošiasi išsižadėti dabartinių nusistatytų terminų.

„Iki metų galo valstybėms narėms egzistuoja įsipareigojimas priskirti operatorius prie naujų 5G dažnių, – vienas ES pareigūnas informavo portalą „Euractiv“. – Jei valstybė narė nepriskirs šių dažnių, jie pažeis ES taisykles.“

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!