Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/7494/suimtas-siemens-valdybos-narys/spausdinti/

Suimtas „Siemens“ valdybos narys

Publikuota: 2007-03-28 12:07
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Liutauras D.

Nurembergo (Vokietija) prokurorai vakar suėmė didžiausios Europoje inžinerinės kompanijos „Siemens“ vyriausią valdybos narį Johannes Feldmayer. Anksčiau vertintas kaip potencialus kandidatas užimti Vykdančiojo direktoriaus postą, už korporacijos strategiją atsakingas J. Feldmayer yra kaltinamas dėl galimų neteisėtų mokėjimų. „Siemens“ valdybos narys kaltinimus neigia.

J. Felmayer'is buvo sulaikytas prokurorams atlikus kratas „Siemens“ biuruose Nuremburge, kur yra įsikūrę kompanijos transporto technologijų, medicininės įrangos ir automatikos padaliniai.

Įtarimų prokurorams sukėlė J. Feldmayer'io 2001 metais pasirašytas kontraktas su Nepriklausomų darbuotojų asociacijos (angl. Association of Independent Employee) vadovu Wilhelm Schelsky. Kilus skandalui, pastarasis iš užimamų pareigų atsistatydino.

Prokuratūra tiria, ar pasirašius kontraktus buvo teikiamos juose numatytos paslaugos. „Siemens“ atstovų teigimu pagal sutartis W. Schelsky vedė mokymus ir patarinėjo darbo teisės klausimais. Tačiau papildomos sutarčių išlaidos nuolat augo, o jų sąskaitų nėra.

Užsienio žiniasklaidai šie įtartini mokėjimai priminė neseniai „Volkswagen“ koncerne įvykusį skandalą. Šios kompanijos valdybos nariui Peter Hartz buvo skirta bauda ir lygtinė bausmė po to, kai paaiškėjo, jog darbuotojų profsąjungos atstovui, siekdamas „sušvelninti vidinius pokalbius“, sumokėjo 2,5 mln. EUR (8,6 mln. Lt).

Kaltinamasis „Siemens“ valdybos narys J. Feldmayer, kuris 2005 metais buvo antras daugiausiai kompanijoje uždirbantis vadovas po Vykdančiojo direktoriaus Klaus Kleinfeld – 2,61 mln. EUR (9 mln. Lt) per metus – neigia savo kaltę. J. Feldmayer'io advokato teigimu, įtarimų keliančios sutartys su asociacija buvo pasirašytos vardan kompanijos „Siemens“ interesų.

Valdybos nario suėmimas dar labiau išplėtė „Siemens“ skandalo apimtis. Kompanija nuo praėjusių metų pabaigos neišnyksta iš teisėsaugininkų akiračio dėl, kaip įtariama, per fiktyvius kontraktus su konsultacinėmis kompanijomis kyšiams išleistų 426 mln. EUR (1,6 mlrd. Lt).

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!