Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/74805/sulaikyti-rumunu-programisiai-bande-is-lietuviu-ir-estu-isvilioti-pinigus/spausdinti/

Sulaikyti rumunų programišiai, bandę iš lietuvių ir estų išvilioti pinigus

Publikuota: 2020-10-01 07:03
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Estijos centrinė kriminalinė policija ir pasieniečiai, bendradarbiaudami su Rumunijos ir Lietuvos pareigūnais, pirmadienį suėmė tris įtariamuosius kibernetinėmis atakomis prieš Estijos gyventojus.

Sulaikyti rumunų programišiai, bandę iš lietuvių ir estų išvilioti pinigus
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Portalo Err.ee duomenimis, trys vyrai buvo sulaikyti Rumunijoje ir artimiausiu metu jie turėtų būti išduoti Estijos teisėsaugai.

Sukčių siunčiamų elektroninių laiškų istorija Estijoje prasidėjo 2019 m., kai gyventojai netikėtai gaudavo laiškus arba telefonines žinutes, informuojančias juos dėl tariamai atmesto bankinio pavedimo, prašant atnaujinti reikiamus kontaktinius duomenis.

Aukoms tada buvo atsiunčiamos patvirtinimo užklausos per „Smart ID“ ir „Mobile ID“ identifikacines sistemas, kurios suteikdavo nusikaltėliams prisijungimus prie banko sąskaitų ir leisdavo pervesti pinigus į jų sąskaitas.

Paskutinė tokio tipo ataka buvo užfiksuota vos dienai prieš įvykdant minėtąją teisėsaugos operaciją, o nuo šių rumunų sukčių nukentėjo ne tik Estijos, bet ir Lietuvos ir kitų Europos valstybių gyventojai.

Šie apgaulingi pranešimai buvo išsiųsti apie 100 tūkst. nieko bloga nesitikinčių asmenų, o nusikaltėliams pavyko prisijungti prie maždaug 400 bankinių sąskaitų.

Iš viso buvo bandyta išvilioti apie 150 tūkst. eurų, tačiau didelė dalis pervedimų buvo nesėkmingi dėl įvairių priežasčių, kaip aukų susivokimas, kad juos apgaudinėja, ir nesutikimas, todėl suteikti antrojo PIN kodo arba bankų greitos reakcijos. Tačiau sukčiams vis tiek pavyko iš maždaug 40 asmenų išvilioti per 100 tūkst. eurų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!