Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/7468/deklaravusiems-pajamas-elektroniniu-budu-jau-grazinta-mokescio-permoka/spausdinti/

Deklaravusiems pajamas elektroniniu būdu, jau grąžinta mokesčio permoka

Publikuota: 2007-03-26 11:21
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Valstybinė mokesčių inspekcija

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau - VMI) praneša, kad gyventojams jau grąžinta per 40 mln. litų gyventojų pajamų mokesčio (toliau – GPM) permokos. Iš viso GPM permoką jau susigrąžino apie 65 tūkst. žmonių. Kaip ir planuota, gyventojai, teisingai deklaravę pajamas elektroniniu būdu iki kovo 15 dienos, permokas susigrąžins iki kovo 26-osios, t.y. šiandien, o kiti mokesčių mokėtojai GPM permoką atgaus per 10 dienų.

Iš viso iki šiandien mokesčių mokėtojai pateikė per 220 tūkst. GPM302 formos deklaracijų (pateiktos, tikslintos ir t.t.), apie 150 tūkst. gyventojų prašo grąžinti 108 mln. litų.

„Šiais metais pajamų mokesčio permoka, pasiūlius gyventojams, deklaruojantiems pajamas elektroniniu būdu, naują paslaugą – iš dalies užpildytą (preliminarią) deklaraciją, pradėta grąžinti praėjusią savaitę. Taip siekiame paraginti gyventojus deklaruoti pajamas anksčiau, nelaukiant deklaracijų pateikimo termino pabaigos – gegužės 2 dienos, taip pat naudotis VMI Elektroninio deklaravimo sistema ir greičiau susigrąžinti dalį išlaidų“, - sako VMI viršininko pavaduotojas Dainius Daugirda.

Praėjusiais metais pajamų mokesčio permokos grąžinimas buvo pradėtas taip pat kovo mėnesį, užpernai – gegužės pabaigoje, o dar prieš metus - birželio mėnesio pabaigoje. Gyventojams, kurie laiku pateikė teisingai užpildytas deklaracijas, mokesčio permoka turi būti grąžinta ne vėliau kaip iki liepos 31 dienos. Praėjusiais metais VMI iš viso gavo beveik 600 tūkstančių GPM deklaracijų (2005 m. – per 470 tūkst. deklaracijų), gyventojams grąžinta daugiau kaip 276 mln. litų GPM permokos. Gyventojams, kurie laiku pateikė teisingai užpildytas deklaracijas, mokesčio permoka turi būti grąžinta ne vėliau kaip iki liepos 31 dienos.

Pasak VMI viršininko pavaduotojo, „2006 m. gyventojų pajamų mokesčio deklaravimo rezultatai parodė, kad nemažai mokesčių mokėtojų įvertino elektroninio deklaravimo privalumus - EDS pasirinko per 46 proc. visų deklaravusiųjų pajamas. Tikimės, kad šiemet, pasiūlius naują paslaugą – iš dalies užpildytą deklaraciją, bei per 10 dienų grąžinus permokas, dar daugiau gyventojų pajamas deklaruos elektroniniu būdu.“ Deklaruoti pajamas elektroniniu būdu nuo šių metų gali ir asmenys, neturintys namuose kompiuterio ar interneto prieigos.

VMI sėkmingai bendradarbiauja su Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija bei Viešojo interneto prieigos taškų (VIPT) asociacija, todėl mokesčių mokėtojai pajamas gali deklaruoti ir šiuose taškuose, kurių šalies kaimo vietovėse yra per 300.

VMI primena, kad deklaracijas teikti elektroniniu būdu yra paprasčiau – nereikia ieškoti ir pildyti popierinės deklaracijos, nereikia jos nešti į mokesčių inspekciją. Norint deklaraciją užpildyti ir pateikti elektroniniu būdu, reikia atvykti į apskrities VMI teritorinį skyrių ir pasirašyti sutartį dėl naudojimosi Elektronine deklaravimo sistema (EDS). Bankų klientams, kurie naudojasi jų elektroninės bankininkystės paslaugomis, tai padaryti kur kas paprasčiau - tai padaryti galima internetu – neišeinant iš namų arba išvykus iš Lietuvos – prisijungti prie EDS ir pateikti deklaraciją galima per bankų elektroninės bankininkystės darbalaukius.

Siekiant paskatinti pajamų deklaravimą ir padėti gyventojams teisingai užpildyti deklaracijas, š.m. balandžio pradžioje (2-14 dienomis) visose apskričių VMI organizuojama atvirų durų dekada. Šiomis dienomis apskričių VMI skyriai dirbs ilgiau, VMI specialistai teiks asmenines konsultacijas gyventojams, padės pildyti deklaracijas, organizuos seminarus aktualiomis su pajamų deklaravimu susijusiomis temomis. Apskričių patalpose įrengtose kompiuterizuotose darbo vietose, visi norintys galės pateikti deklaracijas elektroniniu būdu. Pernai organizuotoje Atvirų durų savaitėje visoje Lietuvoje apsilankė beveik 90 tūkstančių gyventojų ir daugiau kaip 60 tūkstančių iš jų teikė deklaracijas.

Visą informaciją apie gyventojų pajamų mokesčio deklaravimą galima gauti paskambinus trumpuoju Mokesčių informacijos centro telefono numeriu 1882 arba savarankiškai rasti MIC konsultacinėje medžiagos duomenų bazėje adresu http://mic.vmi.lt/first.do.

Gyventojų pajamų mokesčio deklaraciją VMI reikia pateikti iki gegužės 2-osios.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!