Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/74627/sestadieni-vilniuje-jau-52-karta-bus-minimos-fiziku-dienos-fidi/spausdinti/

Šeštadienį Vilniuje jau 52 kartą bus minimos Fizikų dienos „FiDi“

Publikuota: 2020-09-18 07:03
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Šį šeštadienį, Rugsėjo 19 dieną, vyks jau gilia tradicija tapusi Fiziko dienos šventė – FiDi 52. Kaip ir kasmet, renginys startuos Fizlende – šalia Saulėtekyje esančio Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto, kuriame studentai ir šios mokslo šakos entuziastai vienai dienai įrengs mokslo, inovacijų ir pramogų erdvę, nepaliksiančią abejingų.

© DELFI / Lukas Bartkus
© DELFI / Lukas Bartkus

Kaip rašoma pranešime spaudai, nors šventė dėl nenumatytų aplinkybių buvo nukelta, tai nesutrukdė renginio organizatoriams parodyti savo gebėjimus siekiant šią dieną padaryti dar įsimintinesnę bei patrauklesnę visiems renginio svečiams. Neabejotina, jog FiDi dvasia ir tradicijos yra kur kas stipresnės ir gilesnės, todėl renginio organizatoriai savo pažadus įvykdė. „Nors ir neįprastu metu, tačiau FiDi įvyks ir jokios kliūtys mūsų nesustabdys, mes niekada nepasiduodam“, – pabrėžia renginio organizatoriai.

Kartu su rudens pradžia ir naujais mokslo metais, į sostinę su trenksmu grįžta kasmetinė, jau 52-ąjį kartą vykstanti bei Vilniaus miesto tradicija tapusi šventė – FiDi. Neabejotina, tiek pati šventė, tiek jos organizatoriai yra unikalus fenomenas, džiuginantis Lietuvą jau ne vieną dešimtmetį.

FiDi idėja, dvasia bei skleidžiama žinia, kad fizikos mokslas gali būti ir yra puikiai pritaikomas kasdienybėje ir įvairiausiose gyvenimo srityse, pritraukia įvairaus amžiaus dalyvius bei suteikia galimybę ne tik puikiai praleisti laiką, pasisemti gerų emocijų, įgyti naujų žinių bei įgūdžių, bet yra ir viena iš galimybių išdrįsti sulaužyti stereotipus, susijusius ne tik su fizikos mokslu, bet ir kasdieninėmis aktualijomis. Vis dėlto, kiekvienais metais šventės organizatoriai dar kartą parodo savo išmonę, originalumą bei kūrybiškumą. Šių metų FiDi išsiskiria stipriu, motyvaciniu šūkiu: „Pabandyk fidistiškai!“. Kyla vienintelis klausimas: kuo gi šių metinė Fiziko diena dar kartą nustebins ir pradžiugins savo svečius?

„Pabandyk fidistiškai“ – tai tarsi kvietimas į vienos dienos festivalį, kuris jau Rugsėjo 19 dienos rytą kvies visus atvykti į Fizlendą, įsikūrusį Saulėtekio al. 9. Renginio organizatoriai teigia, jog šiemet susirinkusieji turės galimybę ne tik išbandyti šiuos atrakcionus, tokius kaip: milžiniškas „Monopolis“, „Sliding tile puzzle game“ (stumdomas galvosūkis), bet ir adrenalino, juoko, sporto pasiilgusiems lankytojams bus siūloma pasinerti į „amerikietiškų kalnelių“ nuotykį išmėginant velykinį, besiridenantį kiaušinį, kuris lauks keleivių bei bus pasiruošęs riedėti Fizlendo takais...

O tiems, kurių emocijos po ilgų karantino dienų veršis it vulkanas, fizikai pasiūlys puikią išeitį: kvies apsilankyti ir išmėginti atpalaiduojantį, nusiraminimo ir relaksacijos seansą pačių sukurtame „Nervų kambaryje“. Čia kiekvienas galės išlieti visas neigiamas emocijas pasitelkiant įvairiausius daiktus: nuo plaktukų iki beisbolo lazdų. Juk pavasarį reikia pasitikti linksmiems, tiesa? Taip pat, „Fizlendo“ metu užsispyrimo ir drąsos nestokojantys organizatoriai pristatys maksimalaus galimo dydžio kortas ir sieks pagerinti didžiausio sukurtų kortų rekordą. Būtina paminėti ir tai, jog iš jų bus konstruojamas ir statomas ne ką mažesnis kortų namelis.

Iš karto po Dieninės, apšildę raumenis ir smegenis, kartu su didžiausiu neklaužada Vilniuje – Minu Zauru vėl judėsime aplankyti filologių. Taigi, 15 val. pradėsime kelionę nuo Fizlendo, tačiau ne taip, kaip buvo įprasta. Jau gerokai paaugęs Minas Zauras nusprendė, kad sekti savo tėvo pėdomis jam atsibodo ir šįkart savo kelionę pradės 16 val. nuo Rotušės aikštės. Kaip dar Minas Zauras vėliavų ir garsių šūkių apsuptyje nustebins Vilniaus senamiestį, pamatysite atvykę patys!

Dienos iššūkiams ir linksmybėms įpusėjus, saulei besileidžiant šventės įkarštis įprastai tęsiasi FiDi Vakarinės dalyje. Šiais metais ji turėjo įvykti Lukiškių kalėjime, bet, deja, užtikrinti visų saugumo reikalavimų šioje vietoje organizatoriai negali. Atsižvelgiant į tai, kad Lietuvoje užsikrėtusiųjų skaičius COVID-19 vis didėja, FiDi 52 Vakarinė dalis neįvyks.

Ar tu pasiruošęs sulaužyti visus stereotipus? Jei taip, pasiruošk į gyvenimą pažiūrėti fidisto akimis, ateik į FiDi 52 - jau Rugsėjo 19 dieną. 52-osios FiDi dieninės dalies organizatoriai visų dalyvių lauks jau šalia VU Fizikos fakulteto, Saulėtekio al. 9, Vilniuje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!