Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/7459/pirmosios-elektronines-sveikatos-istorijos-sirvintose/spausdinti/

Pirmosios elektroninės sveikatos istorijos – Širvintose

Publikuota: 2007-03-25 10:40
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: LR sveikatos apsaugos ministerija

VšĮ Širvintų rajono pirminės sveikatos priežiūros centre (PSPC) įvykdytas pirmasis Nacionalinės e. sveikatos sistemos eksploatavimo bandymas. Ši gydymo įstaiga yra pirmoji pilotinė Lietuvos sveikatos priežiūros sistemos grandis, kur pradėjo funkcionuoti įdiegtos nacionalinės informacinės sistemos technologijos, automatizuojančios įvairias sveikatos priežiūros sektorių sritis bei sudarančios galimybes teikti naujas sveikatos priežiūros paslaugas. Realų e. sveikatos sistemos funkcionavimą kartu su Širvintų rajono PSPC medikais stebėjo projekto kūrėjai ir įgyvendintojai – Sveikatos apsaugos ministerijos, Valstybinės ligonių kasos ir IT sprendimų kompanijos „Hewlett-Packard“ atstovai.

„Pagrindinė e. sveikatos sistemos dalis yra sukurta ir vakar Širvintose prasidėjo jos bandomoji eksploatacija, – teigė Nacionalinės e. sveikatos sistemos projektą kuruojantis Sveikatos apsaugos ministerijos sekretorius Haroldas Baubinas. – Pirmaisiais rezultatais esame patenkinti.“ Ministerijos sekretorius pabrėžė, kad eksploatavimo pradžioje svarbiausia yra išbandyti visas sistemos galimybes ir kartu su vartotoju nuspręsti, ką galima dar patobulinti, kad gydytojų darbas taptų efektyvesnis ir atitiktų pacientų lūkesčius. Tolesnės projekto plėtros eigoje visoms šalies sveikatos priežiūros įstaigoms bus suteiktos galimybės keistis sukaupta elektronine paciento sveikatos informacija ir tai leis gerinti teikiamų sveikatos priežiūros paslaugų kokybę.

Širvintų rajono PSPC vyriausioji gydytoja Nijolė Dimšienė palankiai vertino bandomuosius e. sveikatos sistemos funkcionavimo jos vadovaujamoje gydymo įstaigoje rezultatus. „Širvintų rajone yra 15 tūkst. gyventojų. Mūsų gydymo įstaiga yra nedidelė, joje dirba apie 20 gydytojų, jie entuziastingai mokėsi dirbti su e. sveikatos sistema, – informavo N. Dimšienė. – Nekantriai laukėme, kada mūsų registratorės ir gydytojos savo kompiuterizuotose darbo vietose išbandys visas e. sveikatos praktines galimybes. Jaučiu didelį džiaugsmą ir atsakomybę, kad vakar mes sėkmingai savarankiškai sukūrėme pirmąsias savo pacientų elektronines sveikatos istorijas“.

Elektroninės sveikatos sistemą numatyta palaipsniui diegti visose šalies gydymo įstaigose. Sveikatos priežiūros įstaigose e. sveikatos sistemos pagalba formuojamos nacionalinės elektroninės sveikatos istorijos bus saugomos centrinėje duomenų saugykloje. Elektroninės sveikatos istorijos bus kuriamos tik pacientams, pareiškusiems sutikimą, kad informacija apie jų sveikatos būklę, diagnozę, prognozę ir gydymą būtų kaupiama elektroniniame pavidale.

Kovo 28 d. Lietuvos Respublikos Seimo Sveikatos reikalų komitete vyks pilotinio e. sveikatos plėtros projekto įgyvendinimo pristatymas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!