Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/74563/vokietija-priversta-raudonuoti-placiai-reklamuota-ispejamojo-signalo-diena-2020-totaliai-nepavyko/spausdinti/

Vokietija priversta raudonuoti: plačiai reklamuota „Įspėjamojo signalo diena 2020“ – totaliai nepavyko

Publikuota: 2020-09-12 07:21
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Uraganinis vėjas, potvyniai, žemės drebėjimai ar net karas, situacijos į kurias būtina reaguoti. Išgirdus sirenų kaukimą reikalaujama ieškotis saugaus prieglobsčio, domėtis kodėl jos kaukia. Po beveik 30 metų pertraukos Vokietija išbandė savąją įspėjimo apie pavojus sistemą ir liko šokiruota gautų rezultatų.

Pranešimas apie įspėjamųjų sistemų tikrinimą © „Facebook“
Pranešimas apie įspėjamųjų sistemų tikrinimą © „Facebook“

Vokietija nuo seno visiems siejasi su griežta tvarka. Po to kai iširo TSRS, o Vakarų Vokietija susijungė su Rytų Vokietija, galimo pavojaus visos šalies mastu rodos nebeliko. Uraganų ar kitų pavojingų reiškinių pasitaiko be galo retai. Sistemų priežiūra liko kiekvienos federalinės žemės saviveiklai.

Pasaulinei padėčiai keičiantis buvo nuspręsta surengti visuotinį įspėjimo apie pavojų sistemų patikrinimą. Žmonės turėjo sužinoti apie ją, nes jau užaugo karta gyvenime negirdėjusi sirenų, paskutinį kartą jos skambėjo dar 1991 metais.

Plačiai reklamuota „Warntag 2020“ diena turėjusi įvykti rugsėjo 10-s rytą, 11 valandą vietos laiku. Visoje šalyje turėjo net 20 minučių kaukti sirenos, į mobiliuosius telefonus ateiti pranešimai apie pavojų, pertraukiamos radijo, televizijos transliacijos. Turėjo.

Lemtingąją dieną daugelis vokiečių klausėsi sirenų, bet dauguma taip ir liko jų neišgirdę. Dalis neveikė, o dalies jau senai nebėra. Dar 1991 metais šalyje jų buvo per 80 tūkstančių, dabar vos 15 tūkst. Bent jau taip turėjo būti 1993 metais priimtu sprendimu mažinančiu sistemos priežiūros kaštus. Kiek iš jų suveikė nežinia. Vokiečių žiniasklaida praneša apie ištisus miestus, kuriuose nebuvo girdėti nė vienos.

Masinis pavojaus signalo siuntimas į telefonus taip pat pavirto farsu praneša „Deutsche Welle“. Daugelis žmonių negavo įspėjimo visai arba jie atėjo jau po laiko. Vienu metu pabandžius išsiųsti žinutes visiems 83 milijonams vokiečių, mobiliojo ryšio sistema paprasčiausiai užsikimšo neatlaikiusi automatinės sistemos siunčiamų žinučių srauto.

Tinkamai nesuveikė ir palydovinis ryšys. Dalis išmaniųjų programėlių taip pat rodė ne tai ko tikėtasi. Ne visur ir ne visais dažniais pertrauktos tiesioginės transliacijos. Apie įspėjimus turėjo rodyti traukinių stočių laikrodžiai, visos šalyje įrengtos skaitmeninės reklaminės lentos, bet čia taip pat buvo gausybė problemų.

Diena nepavyko totaliai. Mitas apie vokišką tvarką sužlugo. Gausybei pareigūnų bus apie ką pagalvoti ir padaryti iki kitų metų bandymų. Jau priimtas sprendimas patikrinimus visoje šalyje vykdyti kiekvienų metų rugsėjo 10-ą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!