Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/74422/europos-komisija-siekia-tvaresnio-ir-saugesnio-zaliavu-tiekimo-strateginems-technologijoms/spausdinti/

Europos Komisija siekia tvaresnio ir saugesnio žaliavų tiekimo strateginėms technologijoms

Publikuota: 2020-09-03 14:42
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Europos Komisija

Šiandien Europos Komisija pristato Svarbiausiųjų žaliavų veiksmų planą, kuriame siūlomi veiksmai, kuriais būtų mažinama Europos priklausomybė nuo trečiųjų šalių, įvairinama pasiūla iš pirminių ir antrinių šaltinių, didinamas išteklių naudojimo efektyvumas ir žiediškumas, kartu skatinant atsakingą pirkimą visame pasaulyje.

Taip pat atnaujintas Svarbiausiųjų žaliavų sąrašas, siekiant atsižvelgti į pasikeitusią ekonominę svarbą ir tiekimo problemas remiantis jų naudojimu pramonėje. Sąraše yra 30 svarbiausiųjų žaliavų. Į sąrašą pirmą kartą įtrauktas litis, būtinas perėjimui prie elektromobilumo užtikrinti.

Svarbiausiųjų žaliavų veiksmų plane numatyta:

  • įsteigti Europos žaliavų aljansą. Suburdamas visus suinteresuotuosius subjektus, aljansas daugiausia dėmesio skirs neatidėliotiniems poreikiams, t. y. retųjų žemių ir magnetų vertės grandinių ES atsparumui didinti, nes tai gyvybiškai svarbu daugumai ES pramonės ekosistemų (įskaitant atsinaujinančiąją energiją, gynybą ir kosmosą).
  • Europos Komisija bendradarbiaus su valstybėmis narėmis ir regionais, kad Europos Sąjungoje nustatytų kasybos ir perdirbimo projektus, kurie galėtų būti pradėti įgyvendinti iki 2025 m. Ypatingas dėmesys bus skiriamas anglių kasybos regionams ir kitiems pereinamojo laikotarpio regionams, daugiausia dėmesio skiriant žaliavų kasybos, gavybos ir perdirbimo sričių žinioms ir įgūdžiams.
  • skatinama naudotis Žemės stebėjimo programa „Copernicus“ išteklių žvalgymui, operacijoms ir aplinkosaugos vadybai po uždarymo pagerinti. Kartu pagal programą „Europos horizontas“ bus remiami moksliniai tyrimai ir inovacijos, ypač naujų kasybos ir perdirbimo technologijų, pakeičiamumo ir antrinio perdirbimo srityse.
  • Europos Komisija iki 2021 m. pabaigos parengs kasybos ir gavybos sektorių tvaraus finansavimo kriterijus. Iki 2022 m. taip pat suplanuos tikėtiną antrinių svarbiausiųjų žaliavų tiekimą iš ES atsargų bei atliekų ir nustatys perspektyvius antrinio panaudojimo projektus.
  • Europos Komisija plėtos strateginę tarptautinę partnerystę, kad užtikrintų svarbiausiųjų žaliavų, kurių Europoje nėra, tiekimą.
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!