Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/73995/tyrimas-lietuviai-mano-esantys-per-mazai-fiziskai-aktyvus/spausdinti/

Tyrimas: lietuviai mano esantys per mažai fiziškai aktyvūs

Publikuota: 2020-08-03 14:32
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Per mažai laisvo laiko, nėra motyvacijos ar tinkamos kompanijos – tai dažniausiai girdimi pasiteisinimai, kodėl atsisakoma sportuoti ar bent jau daugiau fiziškai judėti. Bendrovės „Samsung“ užsakymu atlikta internetinė apklausa parodė, kad daugiau nei 40 proc. lietuvių mano esantys per mažai fiziškai aktyvūs, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Tyrimas: lietuviai mano esantys per mažai fiziškai aktyvūs
Asociatyvi „Unsplash“ nuotr.

Pritrūksta motyvacijos ir laisvo laiko

Atlikto tyrimo duomenimis, daugiau nei 40 proc. Lietuvos gyventojų mano, kad kasdien mankštinasi ir juda per mažai, o tik 5 proc. sako šiai veiklai skiriantys pakankamai dėmesio. Tuo tarpu, latviai ir estai mano esantys pakankamai fiziškai aktyvūs.

Didžioji dalis apklaustųjų prisipažįsta, kad jie nesportuoja ir neužsiima bent minimalia fizine veikla dėl to, kad jiems trūksta motyvacijos ir neretai pasiduoda tinguliui. Taip sako net 41 proc. latvių, 40 proc. apklausoje dalyvavusių lietuvių ir kas trečias Estijos gyventojas.

Fizinį aktyvumą stebi išmaniuosiuose įrenginiuose

Nors atliktos apklausos duomenys parodė, kad didelė dalis lietuvių mano esantys per mažai fiziškai aktyvūs, kita dalis visai nevengia judėti ir nuolat stebi savo pasiekimus. Sekti savo fizinį aktyvumą, didžioji dalis renkasi išmaniuosius laikrodžius ir telefonuose esančias programėles, kurios automatiškai fiksuoja sportinius pasiekimus bei leidžia varžytis su kitais sportuojančiais žmonėmis.

Apklaustieji taip pat įvardijo, kad fizinį aktyvumą sekančios programėlės juos motyvuoja gyventi sveikiau, skatina valgyti sveikesnį maistą, gerti daugiau vandens bei judėti daugiau ir tais rezultatais dalintis su kitais.

Viena populiariausių išmaniųjų programėlių tarp sportuojančių Baltijos šalių gyventojų yra „Samsung Health“. Norėdami stebėti savo fizinius pasiekimus šia programėle naudojasi kas antras apklausoje dalyvavęs Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojas. Toliau rikiuojasi „Endomondo“ ir kitos fizinį aktyvumą sekančios programėlės.

Populiariausia fizinė veikla – ėjimas

Tyrimo duomenys atskleidė, kad dažniausiai sporto programėles respondentai naudoja norėdami sekti tokią kasdienę veiklą, kaip vaikščiojimas. Savo žingsnius skaičiuoja daugiau nei 70 proc. sporto programėlių vartotojų Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje.

„Remiantis apklausa, antroje vietoje po žingsnių skaičiavimo, yra bet kokios kitos fizinės veiklos rezultatų sekimas. Baltijos gyventojai sporto programėles taip pat naudoja norėdami pamatyti savo važinėjimo dviračiu, bėgiojimo, plaukimo ar teniso rezultatus. Vėliau savo pasiekimus gali palyginti su ankstesniais arba varžytis su draugais ir šeimos nariais“, – tyrimo rezultatus komentuoja L. Bite.

„Samsung“ užsakymu, apklausą internetu liepos mėnesį atliko rinkos tyrimų bendrovė „Norstat“. Liepos mėnesį atliktame tyrime iš viso dalyvavo 3011 18-64 metų amžiaus Baltijos šalių gyventojų: 1005 lietuviai, 1003 latviai ir 1003 estai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!