Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/73921/spacex-palydovai-masiskai-gadino-kometos-neowise-nuotraukas/spausdinti/

„SpaceX“ palydovai masiškai gadino kometos NEOWISE nuotraukas

Publikuota: 2020-07-28 14:19
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Šiuo metu jau tik su pagalbinėmis priemonėmis matoma kometa NEOWISE pastarosiomis dienomis tarsi medus musę traukė kosminės fotografijos entuziastų dėmesį – tam buvo naudojama brangi fotografijos įranga, aukščiausios kokybės telefoto objektyvai, rašo „Live Science“.

Paprastai kuomet fotografai nori nakties danguje užfiksuoti tokio tipo objektus, jie nustato itin ilgą – kelių sekundžių – išlaikymo trukmę, kad per kameros diafragmą patektų pakankamas kiekis šviesos, sudarantis galutinį kadrą. Tačiau paskutiniu metu tokių fotografų kadrus masiškai gadina „SpaceX“ iškeltų interneto palydovų „Starlink“ spiečiai – ryškiai atsispindintys ir greitai judantys palydovai palieka aiškiai matomus brūkšnius kosmoso fotografų nuotraukose.

Ir tai – jau ne pirmas kartas, kai „SpaceX“ sukėlė kosmoso stebėtojų nepasitenkinimą. Dar 2019 metais, kai buvo iškeltas pirmasis „Starlink“ palydovų rinkinys, astronomai nedelsiant pradėjo skųstis šių aparatų, kurių orbitoje ties Žeme netrukus bus tūkstančiai, sukuriamais atspindžiais. Mat ilga išlaikymo trukmė yra būtina veikimo sąlyga ne tik gražių kosmoso vaizdų fotografams, bet ir astronomams, kuriems teleskopų fiksuojami vaizdai yra reikalingi ne tik akims paganyti, bet ir rimtam moksliniam darbui atlikti.

Panašu, kad „Starlink“ palydovai yra išskirtinai blizgūs ir sukasi tokioje orbitoje, kuri gali palikti ryškius brūkšnius teleskopų stebėjimo lauke ir taip užteršti mokslinius duomenis.

„Kuomet mes kuriame naują stebėjimų infrastruktūrą, statome dideles observatorijas, vykdome plačios apimties tyrimus ir ieškome tokių dalykų, kaip Žemei pavojingi asteroidai, visą tą įrangą projektuojame taip, kad ji iki kraštutinumo išnaudotų savo galimybę. Viską darbome taip, kad būtų įvertinta bet kokia rizika. O tai yra vienas iš tų erzinančių veiksnių, kurio iš anksto neįvertinome, nes iki šiol tai apskritai nebuvo problema“, – 2019 m. gegužę sakė Kolorado valstijoje, JAV dirbantis astronomas Alexas Parkeris.

A.Parkeris sakė, kad „Starlink“ palydovų flotilė, kurią pagal planą turėtų sudaryti tūkstančiai palydovų, panašu, yra linkę šviesą atspindėti itin ryškiai. Šiuo metu orbitoje yra „tik“ 422 tokie palydovai.

Kometa NEOWISE smarkiai ir staigiai išaugino naktinio dangaus fotografija besidominčių entuziastų kiekį, tačiau lygiai taip pat staigiai išaugo ir kiekis žmonių, kurie nusivylė savo darytomis kometos nuotraukomis, nes jas sugadino Žemei artimoje orbitoje besisukantys „Starlink“ palydovai.

Įmonė „SpaceX“, valdanti šią palydovų flotilę, konkrečiai sugadintų NEOWISE kometos nuotraukų situacijos nekomentavo, tačiau anksčiau yra skelbę, jog imamasi priemonių siekiant sumažinti „Starlink“ palydovų šviesinę taršą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!