Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/73920/kibernetiniai-nusikalteliai-uzgrobe-imone-garmin-neveikia-paslaugos-sustojo-gamyba/spausdinti/

Kibernetiniai nusikaltėliai užgrobė įmonę „Garmin“: neveikia paslaugos, sustojo gamyba

Publikuota: 2020-07-28 09:05
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Gerai žinoma įmonė „Garmin“ susiduria su itin plataus masto sunkumais, užklupusiais po, kaip manoma, tarnybinių stočių užgrobimo: neveikia kai kurios įmonės paslaugos, kaip, pvz., „Garmin Connect“, be to, paveiktos gamybos linijos, rašo „Android Police“.

Kibernetiniai nusikaltėliai užgrobė įmonę „Garmin“: neveikia paslaugos, sustojo gamyba
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Šio numanomo užgrobimo pasekmes tikriausiai jau pastebėjo „Garmin“ išmaniųjų laikrodžių ar apyrankių naudotojai – nusikaltėliai tarnybinės stoties valdymą perėmė praėjusios savaitės pabaigoje, o pirmadienį ryte „Garmin“ svetainėje vis dar matomas įspėjimas, kad neveikia kai kurios įmonės teikiamos paslaugos ir neįmanoma prisiskambinti į jų klientų aptarnavimo centrus. Versiją, kad įmonę paralyžiavo kibernetiniai nusikaltėliai, iškėlė žinomas technologijų leidinys „ZDNet“.

„Garmin“ paslaugos ir gamybos linijos neveikia jau nuo liepos 23 dienos. Norint susitvarkyti su sunkumais, įmonės technikai perjungė skaitmeninės platformos veikimą į „aptarnavimo režimą“ – būtent dėl to nei paslaugos, nei gamyba neveikia. Vartotojai neturi galimybės sinchronizuoti savo treniruočių pasiekimų su įmonės tarnybinėmis stotimis, negali pasigirti savo bėgimo ar važiavimo dviračiu istorija „Strava“ socialiniame tinkle. Tačiau ši problema – sportininkų tuštybės tenkinimas – yra labai menka lyginant su sunkumais, kuriuos patiria pilotai: kai kurie jų naudojasi „flyGarmin“ paslauga ir dėl to negali pakilti nuo žemės: įvairios aviacijos administracijos pilotams neleidžia skristi, jeigu jie navigacijai naudoja ne pačias naujausias duomenų bazes.

„Garmin“ oficialiai nepatvirtino, kad juos ant kelių parklupdė kibernetiniai nusikaltėliai, tačiau apie incidentą išsižiojo keli tos įmonės darbuotojai, aprašę paskutinius įvykius socialiniuose tinkluose. Vienas jų netgi užsiminė, jog tai gali būti susiję su neseniai vykdyta „WastedLocker“ ataka. Šią versiją patvirtina ir Taivano technologijų tinklaraštis „iThome“, cituojantis darbuotojus, kuriems vadovybė pranešė, kad juos atakuoja „virusas“. Šiame tinklaraštyje taip pat nurodė, kad „Garmin“ naudotojai prarado prieigą prie senesnių savo įrašų, kas rodo, kad „Garmin“ tarnybinėse stotyse įvyko kažkas tikrai rimto.

Oficialiai patys „Garmin“ atstovai neskelbia, jog juos užpuolė išpirkos reikalaujantys nusikaltėliai, tačiau svetainė „BleepingComputer“ skelbia, jog įmonei pateiktas 10 mln. JAV dolerių išpirkos reikalavimas už tarnybinių stočių kontrolės susigrąžinimą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!