Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/73722/prezidentas-kruonio-hae-nebus-naudojama-astravo-ae-naudai/spausdinti/

Prezidentas – Kruonio HAE nebus naudojama Astravo AE naudai

Publikuota: 2020-07-13 15:08
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: LR Prezidento spaudos tarnyba

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda lankėsi Kruonio hidroakumuliacinėje elektrinėje (HAE), kur aptarė Astravo atominės elektrinės (AE) keliamas grėsmes, esminius Lietuvos elektros energetikos sistemos klausimus ir sinchronizacijos projekto eigą.

LR Prezidento kanceliarijos nuotrauka / Robertas Dačkus
LR Prezidento kanceliarijos nuotrauka / Robertas Dačkus

„Nesaugios Astravo atominės elektrinės eksploatacija kels pavojų atsakingai vykdyti branduolinės saugos ir aplinkosaugos reikalavimus bei taps grėsme tiek savo, tiek aplinkinių šalių gyventojams – savo kaimynams. Vizito į elektrinę metu buvau patikintas, kad Kruonio HAE nebus naudojama Astravo naudai, Lietuva principingai vykdys priimtus įstatymus – nepirks elektros iš šalies, kurioje veiks nesaugi atominė elektrinė, nesuteiks Kruonio HAE rezervų ir paspartins sinchronizaciją su žemynine Europa“, – sakė Prezidentas.

Pasak šalies vadovo, Astravo AE yra nesaugiai plėtojama, saugos problemos neišspręstos, ES streso testų rekomendacijos iki paleidimo neįgyvendintos, todėl planai pakrauti branduolinį kurą į reaktorių neišsprendus kritinės svarbos klausimų yra neadekvatūs.

Valstybės vadovas pabrėžė, kad, įvertinant keliamas grėsmes ir stiprinant Lietuvos energetinę nepriklausomybę, būtina dar labiau paspartinti sinchronizacijos projektų įgyvendinimą ir didinti vietinę generaciją bei mažinti elektros importą iš Rytų.

Vizito metu Prezidentas su energetikos ministru, įmonės „Ignitis grupė“ ir elektros perdavimo sistemos operatoriaus AB „Litgrid“ vadovais taip pat dalyvavo diskusijoje „Esminiai Lietuvos elektros energetikos sistemos klausimai“, kurioje aptarta sinchronizacijos projekto eiga ir iššūkiai, vietinės generacijos didinimas mažinant importą bei Kruonio HAE veikla nesaugių projektų regione kontekste.

Valstybės nacionaliniam saugumui užtikrinti didžiulę svarbą turinti Kruonio HAE – vienintelė tokio tipo elektrinė Baltijos šalyse. Tai yra strateginis energetikos objektas, skirtas elektros gamybai ir suvartojimui subalansuoti, taip pat avarijų energetikos sistemoje prevencijai ir jų likvidavimui. Kruonio HAE taip pat užtikrina antrinį avarinį Lietuvos elektros energetikos sistemos rezervą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!