Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/73659/kibernetinis-saugumas-prasideda-nuo-pasitikejimo/spausdinti/

Kibernetinis saugumas prasideda nuo pasitikėjimo

Publikuota: 2020-07-08 20:43
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Skaitmeninės technologijos įgauna vis didesnę reikšmę mūsų gyvenime, todėl kibernetinis saugumas tampa kritiniu. Tarptautinės telekomunikacijų sąjungos (ITU) surengtoje konferencijoje „Kibernetinio saugumo standartai, normos ir metodai“ pagrindine idėja išliko valstybinių institucijų ir gamintojų bendradarbiavimas bei standartizacijos būtinumas.

Konferencijoje dalyvavo ITU-T valdybos pirmininkas Arnaudas Taddei, „China Mobile“ vicepirmininkas MinPengas Qi, „Huawei“ kibernetinio saugumo ir privatumo skyriaus vadovas Jianfengas Nanas, Europos technologijų platformos valdančiosios tarybos pirmininkas Rui Luisas Aguiaras ir dviejų universitetų profesoriai – Valtteris Niemis iš Helsinkio universiteto ir Chrisas Mitchellas iš Londono universiteto.

Ateityje technologijų įtaka tik didės, todėl būtina žinoti, kaip jomis saugiai naudotis, kadangi daugėjant inovacijų, daugėja ir kibernetinių atakų. Skirtingai nei įprasti vartotojai, gamintojai ir institucijos, „užpuolikai“ dažniausiai būna labiau organizuoti, geriau prisitaikantys ir greitesni. Norint nuo jų apsisaugoti, suinteresuotoms pusėms reikia išmokti dirbti kartu ir pasitikėti viena kita.

„Svarbiausia – technologijų standartizacija tarp institucijų, verslo, akademijos ir pilietinės visuomenės, – teigė A. Tuddei. – Jos negalime kurti, kol neturime tų pačių reglamentų ir terminologijos.“ Šiuo metu standartizacija tebėra pradinėje stadijoje – institucijos ir gamintojai norėtų bendradarbiauti, tačiau nėra pakankamai taisyklių, pagal kurias būtų galima užtikrintai veikti.

Kartu su 5G ryšiu į visuomenę įsilies ir daiktų internetas, kuris leis sujungti visus prie interneto prijungtus įrenginius – ne tik žmogų su žmogumi, kaip įprasta dabar, bet ir žmogų su daiktu. M. Qi iš „China Mobile“ išryškino pasitikėjimo svarbą: „Standartizacija turi atverti kelią į saugų tinklą, paremtą pasitikėjimo ryšiais“.

„Huawei“ atstovas J. Nanas atsižvelgė ir į politinės situacijos įtaką technologijų plėtrai ir saugumui. „Politiniai įtarinėjimai visiškai nepadeda kibernetiniam saugumui, – tvirtino jis. – Keliami apribojimai griauna gerąsias praktikas ir saugumo standartus.“ Jis taip pat paminėjo, kad vienodą atsakomybę turėtų jausti ir gamintojai, ir platintojai – tik vykdant daugiasluoksnę kontrolę galima užtikrinti pakankamą saugumą.

V. Niemis pabrėžė, kad standartizacija būtina norint apsaugoti visą sistemą, tačiau ji taip pat turi prisitaikyti prie nuolat besikeičiančių technologijų: „Testuoti ir kontroliuoti nuolat besivystančią sistemą yra itin sudėtinga, tačiau pagrindinės bendrosios gairės suteiktų tam reikiamą pagrindą“.

Ch. Mitchellas savo ruožtu kalbėjo apie bendrą atsakomybę kuriant pasitikėjimą – ir vartotojų, ir gamintojų, ir valdžios institucijų. „Kas turi pasitikėti kuo? Kodėl reikia pasitikėti? Kaip užtikrinti tą pasitikėjimą?“ – retoriškai klausė jis. Pasak profesoriaus, pasitikėjimas turi būti įvairiapusis tarp visų trijų suinteresuotų šalių, tačiau tai galima padaryti tik aiškiai suvokiant kitos šalies lūkesčius ir veikimo kryptį.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!