Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/73522/rusija-pralaimejo-kova-zmones-turi-privatumo-poreiki/spausdinti/

Rusija pralaimėjo kovą: žmonės turi privatumo poreikį

Publikuota: 2020-06-28 16:12
Tematika: Įvykiai, renginiai
Autorius: Ignas Petrikonis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

„Reuters“ praneša, jog Rusijoje po daugiau nei dvejų metų atšaukiamas privataus susirašinėjimo programėlės „Telegram“ draudimas. Rusijos ryšių priežiūros institucija „Roskomnadzor“ teigia, jog kompanija neva parodė gerą valią ir norą bendradarbiauti kovojant su terorizmu, tačiau neoficialiai manoma, jog tikrosios priežastys kur kas akivaizdesnės.

Rusija pralaimėjo kovą: žmonės turi privatumo poreikį

Rusijos teismas dar 2018 balandį priėmė sprendimą blokuoti aplikaciją po to, kai „Telegram“ atsisakė pasidalinti pokalbių šifravimo raktais su „Roskomnadzor“, kuri juos būtų perdavusi kitoms institucijoms, tokioms kaip FSB. Teismas nustatė, jog taip „Telegram“ pažeidė Rusijos teisinius aktus, kovojančius su terorizmu, kurie įpareigoja susirašinėjimo programėlių kūrėjus suteikti prieigą prie vartotojų pokalbių.

„Telegram“ generalinis direktorius Pavel Durov, dar žinomas kaip rusiškuoju „Facebook“ tituluojamo „Vkontakte“ įkūrėjas, tada teigė, kad „privatumas yra neparduodamas ir žmogaus teisių negalima pažeisti dėl baimės ar godumo.“

Deja, draudimai buvo visiškai neefektyvūs. Nors Rusijos interneto tiekėjai blokavo prieigą prie „Telegram“ bei įvairias VPN paslaugas, po kuriomis galėjo slėptis šios programėlės duomenų srautas, daug rusų ir įvairių kompanijų ir toliau rasdavo naudotis šia aplikacija, šifruojančia susirašinėjimus tarp vartotojų. Manoma, jog tai ir buvo priežastis, kodėl buvo atšauktas draudimas.

Be to, Pavel Durov dar šio mėnesio pradžioje teigė, kad „Telegram“ patobulino ekstremizmo aptikimo ir šalinimo įrankius, tad Rusija privalo suteikti vartotojams galimybę naudoti paslaugą „komfortiškiau“.

„Telegram“ balandį gyrėsi pasiekusi net 400 milijonų aktyvių naudotojų – kas reiškia, jog per pastaruosius dvejus metus vartotojų skaičius išsaugo dvigubai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!