Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/73514/u-von-der-leyen-kinu-kibernetines-atakos-pries-es-ligonines-negali-buti-toleruojamos/spausdinti/

U. von der Leyen: kinų kibernetinės atakos prieš ES ligonines „negali būti toleruojamos“

Publikuota: 2020-06-26 19:33
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

EK pirmininkė Ursula von der Leyen apkaltino Kiniją rengus daugybę kibernetinių atakų prieš ligonines Europoje pačios koronaviruso pandemijos įkarštyje. Pasak Komisijos vadovės, ES „netoleruos“ tokios kenkėjiškos veiklos.

Portalo „Euractiv“ žiniomis, šie kaltinimai buvo iškelti baigiantis pirmadienį vykusiam ES ir Kinijos viršūnių susitikimui, kuriame nuotoliniu būdu dalyvavo U. von der Leyen, Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles‘is Michelis, Kinijos premjeras Li Keqiangas ir prezidentas Xi Jinpingas.

U. von der Leyen: kinų kibernetinės atakos prieš ES ligonines „negali būti toleruojamos“
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

„Mes užfiksavome kibernetines atakas prieš ligonines ir su jais susijusius skaičiavimo centrus“, – teigė EK pirmininkė ir pridūrė Kinijos premjerui ir prezidentui, kad tokios atakos kartu su šios šalies vykdoma dezinformacijos kampanija Europoje „nebegali būti toleruojamos“.

Prieš porą dienų Kinija buvo įvardyta kibernetinių atakų prieš Australijos vyriausybę ir kitas institucijas organizatore.

„Valstybinis veikėjas su stipriomis technologinėmis galimybėmis organizavo atakas prieš svarbių paslaugų tiekėjus ir kitos kritinės infrastruktūros operatorius“, – praėjusios savaitės pabaigoje teigė Australijos premjeras Scottas Morrisonas.

NATO ir ES perspėjimai

Birželio pradžioje NATO karinio aljanso narės išleido bendrą pareiškimą, pasmerkiantį „destabilizuojančią ir kenkėjišką kibernetinę veiklą prieš dirbančius kritinį darbą kovojant su pandemija, įskaitant sveikatos apsaugos institucijas, ligonines ir tyrimų institutus“.

Šis aljanso pareiškimas buvo išleistas po balandį EK užsienio reikalų vadovo Josepo Borrello išsakyto nuogąstavimo, kad „kenkėjiška kibernetinė veikla“ jau buvo užfiksuota visos Europos sveikatos sektoriuje, pavyzdžiui, kenkėjiškų programų platinimo kampanijos, duomenų nuskaitymo veikla ir DDoS atakos.

Nei EK, nei NATO taip ir neįvardijo buvusių taikinių bei atakos kaltininkų.

Kinijos dezinformacija

Be kaltinimų kibernetinėmis atakomis Europoje, U. von der Leyen atkreipė dėmesį ir į Kinijos dezinformacijos kampaniją prieš bendriją pandemijos metu.

„ES aktyviai veikia naikinant dezinformaciją. Taigi, tai bedarydamas tu gali surasti šaltinį ir žinoti, iš kur tokia informacija atėjo“, – teigė EK pirmininkė ir pridūrė, kad tokie veiksmai santykių tarp ES ir Kinijos „nepadaro lengvų“.

Birželio viduryje EK savo komunikate „Kovojant su COVID-19 dezinformacija“ nukreipė pirštą į Kiniją dėl jos pastangų skleisti dezinformaciją, susijusią su koronaviruso protrūkiu Europoje.

„Užsienio veikėjai ir kai kurios trečiosios šalys, ypač Rusija ir Kinija, yra įsivėlusios į įtakos formavimo operacijas ir dezinformacijos kampanijas dėl COVID-19 ES, jos kaimynėse ir pasaulyje, siekiant paminti demokratines diskusijas ir paskatinti socialinę poliarizaciją bei pagerinti pačių įvaizdį COVID-19 kontekste“, – rašoma dokumente.

Prieš išleidžiant minėtąjį komunikatą, EK viceprezidentė Vera Jourova parodė pritarimą, kad Kinija pagaliau būtų įvardyta kaip dezinformacijos Europoje skleidėja, nors anksčiau tai padaryti buvo vengiama.

„Mes pirmą kartą nusprendėme įvardyti Kiniją savo raporte. Aš džiaugiuosi, kad mes tai padarėme, nes jei mes turime įrodymų, mes turime apie juos pasisakyti, – teigė ji. – Atėjo laikas sakyti tiesą.“

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!