Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/73239/seimas-reglamentavo-nuotoliniu-silumos-apskaitos-priemoniu-irengima/spausdinti/

Seimas reglamentavo nuotolinių šilumos apskaitos priemonių įrengimą

Publikuota: 2020-06-04 14:16
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Seimas papildė Šilumos ūkio įstatymą (projektas Nr. XIIIP-4702(3), reglamentuodamas nuotolinių šilumos apskaitos priemonių įrengimą.

„Kai šilumos sąskaita yra pateikiama visam namui, ji turi būti padalinta tarp butų. Kai nėra skaitliukų, kurie nuotoliniu būdu vienu metu nuskaičiuojami, atsiranda piktnaudžiavimai, visokios bendrų patalpų neaiškios sąskaitos, gyvatuko neaiškios sąskaitos. Tad šitam nesusipratimui sureguliuoti reikalingi vienu metu nuskaitomi skaitliukai“, – sakė Energetikos ir darnios plėtros komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys.

Įstatymo 11 straipsnyje įtvirtinta nuostata, kad nuo spalio 25 d. įvadinių atsiskaitomųjų šilumos apskaitos prietaisų ir šio straipsnio 4 dalyje nurodytų apskaitos prietaisų rodmenis turi būti galima nuskaityti nuotoliniu būdu. Karšto vandens skaitikliai, šilumos skaitikliai ir dalikliai, kurių rodmenis galima nuskaityti nuotoliniu būdu, įrengiami visame pastate, jeigu tai techniškai įmanoma ir ekonomiškai naudinga.

Šilumos ūkio įstatymo 15 straipsnyje nustatyta, kad nuo spalio 25 d. geriamojo vandens atsiskaitomųjų apskaitos prietaisų, įrengtų prieš karšto vandens ruošimo įrenginį, rodmenis turi būti galima nuskaityti nuotoliniu būdu.

11 ir 15 straipsniuose įtvirtinti reikalavimai bus taikomi po šio įstatymo įsigaliojimo įrengiamiems apskaitos prietaisams.

Šie pakeitimai leis šilumos vartotojams nustatytais intervalais pateikti informaciją apie šilumos suvartojimą, greičiau priimti sprendimus dėl energijos efektyvumo didinimo priemonių diegimo, keisti savo elgseną, taupyti laiką kas mėnesį deklaruojant šilumos suvartojimą ir šilumos tiekėjams taupyti išlaidas informacijai surinkti iš šilumos vartotojų. Įpareigojimas taikomas tik įrengiant naujus ar keičiant sugedusius apskaitos prietaisus, todėl finansinė našta įmonėms ir vartotojams daug nedidės.

Savivaldybių tarybos ir Valstybinė energetikos reguliavimo taryba turės užtikrinti, kad būdas, kaip yra nuskaitomi atsiskaitomųjų prietaisų duomenys, neturėtų įtakos apskaitos prietaisų aptarnavimo mokesčio dydžiui.

Pataisos priimtos už balsavus 67, nė vienam nebuvus prieš, susilaikius 18 Seimo narių.

11 straipsnis. Šilumos pirkimo-pardavimo vieta ir tiekimo-vartojimo riba tarp šilumos tiekėjo ir šilumos vartotojo

4. Šilumos tiekėjai įrengia vartotojo bute ar kitose patalpose:

1) šilumos skaitiklius, jeigu prie šilumos perdavimo tinklo prijungiamas naujas statomas pastatas;

2) šilumos skaitiklius, jeigu atkuriant ar pagerinant pastato atitvarų ir (ar) inžinerinių sistemų fizines ir energines savybes yra rekonstruojamas, atnaujinamas (modernizuojamas) ar remontuojamas pastatas (jo dalis), kurio rekonstravimo, atnaujinimo (modernizavimo) ar remonto kaina sudaro daugiau kaip 25 procentus pastato atkuriamosios vertės, neįskaitant žemės sklypo, ant kurio stovi pastatas, ir gautas daugumos rekonstruojamo, atnaujinamo (modernizuojamo) ar remontuojamo pastato savininkų sutikimas įrengti šilumos skaitiklius;

3) šilumos skaitiklius arba daliklius, jeigu yra techninės galimybės ir vartotojai pageidauja.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!