Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/73064/elektroninio-balsavimo-iteisinimas-nuzude-demokratijos-iliuzija-rusijoje/spausdinti/

Elektroninio balsavimo įteisinimas nužudė demokratijos iliuziją Rusijoje

Publikuota: 2020-05-24 13:40
Tematika: Įvykiai, renginiai
Autorius: Margarita Vorobjovaitė
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Rusijos Federacijos taryba trečiadienio plenariniame posėdyje patvirtino prieš savaitę Dūmos priimtas rinkimų įstatymo pataisas, leidžiančias visų lygių rinkimuose balsuoti internetu ir paštu.

Be to, nuo 10 proc. iki 5 proc. sumažintas leistinas kandidato parašų su trūkumais skaičius. Taip pat pasikeis išankstinio balsavimo ir balsavimo iš namų taisyklės. Įstatymas numato galimybę nuotoliniu būdu rinkti parašus užregistruoti kandidatą arba sušaukti referendumą.

Elektroninio balsavimo įteisinimas nužudė demokratijos iliuziją Rusijoje
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

Pataisų autoriai pažymėjo, kad pakeitimai yra būtini dėl apribojimų, nustatytų dėl koronaviruso pandemijos, skelbia naujienų agentūra TASS.

Priimta pataisa leidžia „nuotolinį elektroninį balsavimą“ visuose šalies regionuose, visų lygių rinkimuose. Tokio balsavimo tvarką nustatys Centrinė rinkimų komisija (CRK).

Komisijos vadovė Ella Pamfilova pažymėjo, kad rudens rinkimuose tam tikruose regionuose, kurie yra „pasirengę ir sutiks“, planuojama įdiegti naują elektroninio nuotolinio balsavimo technologinį sprendimą.

Rusijos senatoriai taip pat priėmė įstatymą, draudžiantį nuteistiesiems pagal tam tikrus straipsnius už vidutinio sunkumo nusikaltimus 5 metus dalyvauti rinkimuose. Tarp jų – baudžiamojo kodekso straipsnis apie bausmes už pakartotinius mitingų įstatymo pažeidimus.

Žmogaus teisių tarybos narys Nikolajus Svanidze anksčiau šį dokumentą pavadino prieštaraujančiu Konstitucijai.

Be kitų pataisų, Federacijos taryba parėmė įstatymų projektus dėl dviejų elektroninio balsavimo eksperimentų pratęsimo, kurie buvo pradėti praėjusiais metais Maskvoje.

Pirmasis vykdytas Maskvos Dūmos rinkimų metu: maskviečiai galėjo balsuoti internetu per portalą Mos.ru trijose rinkimų apygardose. Dėl šios elektroninės technologijos naudojimo buvo iškeltas ieškinys: Romas Unemanas, pralaimėjęs rinkimus 30-ojoje rinkimų apygardoje, bandė nuginčyti rinkimų rezultatus dėl sistemos gedimų.

Antrasis eksperimentas taip pat buvo atliktas 2019 m. rugsėjo 8 d., kurio tikslas buvo išbandyti specialiai nuotoliniam balsavimui sukurtas „skaitmenines svetaines“, skirtas tiems regionų gyventojams, kurie balsavimo dieną buvo Maskvoje.

Balsavimo išvakarėse leidinys „Projektas“ cituodamas šaltinius skelbė, kad minėtas įstatymo projektas buvo parengtas Kremliuje. Nors naujovių įdiegimas buvo argumentuojamas „siekiu apsaugoti piliečių sveikatą“, vienas leidinio pašnekovų pažymėjo, kad apskritai balsavimas ne rinkimų apylinkėse gali padėti valdžios institucijoms geriau kontroliuoti rinkimų rezultatus.

Pasak „Carnegie Moscow Center“ programos „Rusijos vidaus politika ir politinės institucijos“ vadovo Andrejaus Kolesnikovo, įstatymas reikalingas norint surengti rugsėjo mėnesio regioninius rinkimus, taip pat balsuoti už Konstitucijos pataisas ir „prezidento kadencijų nunulinimą“.

Su juo sutinka politikos analitikas Aleksejus Makarkinas.

„Reikia balsuoti dėl Konstitucijos, tačiau kiek žmonių atvyks į rinkimus? Atsižvelgiant į nuolatinę baimę pasibaigus pandemijai, [vyriausybė gali norėti] maksimaliai integruoti nuotolinio balsavimo formatą, kad padidėtų rinkėjų aktyvumas, o kartu ir balsavimo legitimumas“, – sako M. Makarkinas.

Daugybė šalies politologų ir ekspertų tikina, kad šis įstatymas ne tik kels pavojų balsavimo anonimiškumui, bet ir sudarys dar daugiau sąlygų padirbti biuletenius.

Kompiuterių specialistai savo ruožtu pabrėžia, kad Rusija dar neturi tinkamai parengtos techninės bazės, kuri padėtų tokiam balsavimui vykti sklandžiai ir užkirstų kelią galimiems įsilaužimams ir rinkėjų duomenų vagystėms.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!