Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/73029/vilniaus-savivaldybe-uz-geografines-informacines-sistemas-ivertinta-pasaulio-mastu/spausdinti/

Vilniaus savivaldybė už geografines informacines sistemas įvertinta pasaulio mastu

Publikuota: 2020-05-21 14:19
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Sostinės savivaldybė buvo pastebėta ir įvertinta tarp daugiau kaip 100 tūkst. kitų pasaulinių organizacijų – gavo specialų apdovanojimą už pasiekimus kuriant išmaniuosius žemėlapius, rašoma pranešime žiniasklaidai. Apdovanojimą skyrė tarptautinė kompanija „Esri“, užsiimanti geografinių informacinių sistemų programine įranga. Šis apdovanojimas skiriamas organizacijoms, kuriančioms vartotojams lengvai prieinamus ir unikalius geografinius informacinius produktus, naudojant ir sumaniai pritaikant išmaniąsias technologijas.

„Nuolatinė pažanga užkoduota Vilniaus DNR. Džiaugiuosi, kad modernaus ir išmanaus Vilniaus talentų idėjos ne tik sulaukė dar vieno tarptautinio pripažinimo, bet ir tampa geruoju pavyzdžiu kitiems. Sėkmingas išmaniųjų technologijų integravimas į įvairias miesto sritis, atviri duomenys yra nebeatsiejama sostinės dalis, tai pirmiausia patogesniu daro žmonių gyvenimą, padeda sutaupyti laiko, reikiamą informaciją rasti paprasčiau ir greičiau. Be to, GIS žemėlapiai daugeliui jau tapo ir kasdieniu nepamainomu darbo įrankiu, padedančiu efektyviai prižiūrėti miestą, kurti naujas paslaugas“, – kalbėjo sostinės meras Remigijus Šimašius.

Pasak „Esri“, sostinės savivaldybė yra lyderė Lietuvoje ir puikus pavyzdys, kaip išnaudoti GIS duomenis, kuriant modernias paslaugas: „ArcGIS“ įmonių „portal-2-portal“ infrastruktūrą, leidžiančią savivaldybės įmonėms gyvai dalytis aktualiais erdviniais duomenimis ir tobulinti daugybę savivaldos procesų, tokių kaip infrastruktūros objektų priežiūra, teritorijų tvarkymas, gatvių apšvietimas, teritorijų planavimas ir kt.

Sostinės savivaldybė įvertinta ir už „Atvirų duomenų portalo“, 3D miesto modelio ir teritorijų planavimo žemėlapių sukūrimą, turto priežiūros ir eismo valdymo infrastruktūrą, stebėsenos aplikacijas (leidimai, statybos planai), už visuomenės įtraukimą į žemėlapių programas – kviečiant sodinti medžius, pranešti apie potvynius, rengiant apklausas apie bendrąjį miesto planą ir kt.

„Esri“ iš visų projektų išskyrė Vilniaus trimatį žemėlapį, kaip itin pažangų, analogų neturintį sprendimą miesto planavimui gerinti, kuris leidžia ne tik matyti miestą virtualiai, bet ir vertinti jo plėtrą realiosios aplinkos fone. Vilnius nėra pirmasis miestas Europoje, turintis tokio tipo žemėlapį, tačiau pirmasis, kuris atveria visą informaciją apie mieste šiuo metu vykstančius projektus (detaliuosius, techninius planus). Planuojama, kad žemėlapis ir toliau bus tobulinamas, jame jau dabar galima rasti projektinių pasiūlymų, pvz. teikti informaciją apie saulės spinduliuotę, kuri reikalinga planuojantiems įsirengti saulės jėgaines.

Sostinės savivaldybės kurtu žemėlapiu gali naudotis visi. Žemėlapis padeda atlikti planavimo darbus, tyrinėti tam tikros vietovės specifiką neišeinant iš darbo vietos ar namų. 3D žemėlapis po truputį tampa svarbiu įrankiu nekilnojamojo turto, projektavimo įmonėms, visiems, kurie prisideda prie miesto vystymo ir plėtros.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!