Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/73011/virtualiame-accessibility-in-mobility-hakatone-dalyviai-kure-inovatyvius-sprendimus-mobilumui-didinti/spausdinti/

Virtualiame „Accessibility in Mobility“ hakatone dalyviai kūrė inovatyvius sprendimus mobilumui didinti

Publikuota: 2020-05-20 09:42
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Lietuvos geležinkeliai, AB

Gegužės 15-17 dienomis vyko „Lietuvos geležinkelių“ grupės, Transporto inovacijų centro ir Vilniaus miesto savivaldybės organizuojamas 48 valandų „Accessibility in Mobility“ virtualus hakatonas, kurio metu dalyviai ieškojo inovatyvių sprendimų, kaip individualių poreikių turintiems žmonėms pasitelkiant išmaniąsias technologijas keliones paversti kuo patogesnėmis.

Virtualiame hakatone savo jėgas išbandė 5 skirtingos komandos, siekusios spręsti ir prisidėti prie mobilumo didinimo autobusais ir traukiniais. 48 valandų trukusiame renginyje savo jėgas išbandė skirtingo amžiaus dalyviai, tiek studentai, tiek ir įmonių atstovai.

Suformulavusių užduotis hakatono dalyviams „Lietuvos geležinkelių“ grupės korporatyvinės veiklos departamento direktorė Ilona Daugėlaitė džiaugėsi dalyvių ambicijomis ir kūrybiškumu prisidedant prie mobilumo didinimo individualius poreikius turintiems žmonėms.

„Keliauti laisvai ir patogiai, paprastai pasiekti reikiamą ir aktualią informaciją, lengvai susiplanuoti keliones – tai kiekvieno individualius poreikius turinčio žmogaus noras. Labai džiaugiuosi, kad ieškomi sprendimai šio hakatono metu siekia spręsti realias problemas skatinančias mobilumo didinimą“, – teigia I. Daugėlaitė.

Hakatonui „Lietuvos geležinkelių“ grupė ir SĮ „Susisiekimo paslaugos“ pateikė 6 problemas susijusias su mobilumo didinimu Vilniaus mieste ir traukiniais visoje Lietuvoje. Hakatono metu buvo siekiama rasti sprendimus, kaip užtikrinti negalią turinčių žmonių transporto priemonių parkavimą, suteikti galimybę regos, klausos bei kalbos negalias turintiems be papildomos pagalbos saugiai judėti stotyje ir traukinyje, sutrumpinti pranešimo laiką apie planuojamą kelionę traukiniu negalią turintiems keleiviams, „mTicket“ mobiliosios aplikacijos pritaikymas negalią turintiems žmonėms, individualių poreikių turinčių žmonių aptarnavimas ir pagalba mieste, maršruto planavimas mieste.

Hakatono metu dalyvius sveikino ir paraolimpinis čempionas Mindaugas Bilius, kuris vylėsi, kad sukurtieji sprendimai padės pritraukti daugiau žmonių su negalia sportuoti pagerinus keliones viešuoju transportu.

Viso renginio metu komandos galėjo konsultuotis su daugiau kaip 20 mentorių iš „Lietuvos geležinkelių“, Transporto inovacijų centro, Vilniaus miesto savivaldybės, „Eddy Travels“, „GovTech“, Informacinės visuomenės plėtros komiteto, LASS Respublikinio centro, „Microsoft“, „Lietuvos geležinkelių infrastruktūros“, „Future Leadership“, „Devbridge“, „LG Keleiviams“, „Exigam“, „Susisiekimo paslaugų“, Lietuvos paraplegikų asociacijos, Lietuvos žmonių su negalia sąjungos, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos, Vilniaus universiteto, Vilniaus Gedimino technikos universiteto.

Pagrindinius prizus, kuriuos įsteigė „Lietuvos geležinkeliai“ ir Vilniaus miesto savivaldybė, siekiančius 4500 eurus laimėjo komanda „Artificia“ pateikusi geriausią idėją ir sukūrusi hakatono metu mobiliosios programėlės „Assist“ prototipą. Programėlė „Assist“ leidžia palengvinti patekimą ir keliavimą viešuoju transportu individualių poreikių turinčiam žmogui. Pagrindinis prizas yra skirtas tolimesniam idėjos vystymui.

Hakatono organizatoriai neabejoja, jog paslaugų pritaikymas individualių poreikių turintiems žmonėms ateityje tik vis labiau aktualizuosis, o sukurtų sprendimų prototipai turi didelį pritaikymo potencialą ne vien Lietuvoje.

Prie hakatono įgyvendinimo prisidėjo partneriai: Lietuvos negalios organizacijų forumas, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga, Lietuvos kurčiųjų draugija, Susisiekimo ministerija, SĮ „Susisiekimo paslaugos“, Vilniaus miesto savivaldybė, „Govtech Lab“ (MITA iniciatyva) ir „Vilnius Tech Park“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!