Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/72924/jav-ir-rusija-atsisako-rusisku-plauciu-ventiliavimo-aparatu-del-ju-sukeltu-gaisru/spausdinti/

JAV ir Rusija atsisako rusiškų plaučių ventiliavimo aparatų dėl jų sukeltų gaisrų

Publikuota: 2020-05-13 18:51
Tematika: Įvykiai, renginiai
Autorius: Margarita Vorobjovaitė
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

JAV ėmė masiškai grąžinti iš Rusijos gautus dirbtinio plaučių ventiliavimo (DPV) įrenginius.

Kaukes, plaučių ventiliatorius ir kitas medicinines priemones gabenantis Rusijos gynybos ministerijos krovininis lėktuvas balandžio 1 d. nusileido Niujorko Johno F. Kennedy tarptautiniame oro uoste.

Nors Rusijos valdžios atstovai kurį laiką gyrėsi, kad tai buvo humanitarinė pagalba, kiek vėliau JAV atstovai patvirtino, kad už įrenginius ir kitas medicinines priemones Rusijai buvo sumokėta.

JAV ir Rusija atsisako rusiškų plaučių ventiliavimo aparatų dėl jų sukeltų gaisrų
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

Rusija JAV pardavė to paties modelio prietaisus, kurie naudojami dviejose Rusijos ligoninėse, kur pastarosiomis dienomis kilo ne vieną gyvybę nusinešę gaisrai.

JAV, gavusios iš Rusijos atgabentus plaučių ventiliacijos aparatus „Aventa-M“, suskubo juos grąžinti po šių prietaisų sukeltų gaisrų Maskvos ir Sankt Peterburgo ligoninėse.

JAV ekstremalių situacijų valdymo agentūra (FEMA) pranešė apie prietaisų konfiskavimą iš sandėlių, skelbia agentūra „Reuters“.

Plaučių vėdinimo prietaisai, užsidegę Maskvos ir Sankt Peterburgo ligoninėse, pagaminti vienoje gamykloje.

Anot FEMA atstovės Janet Montesi, rusiški aparatai dar nebuvo naudojami Amerikos ligoninėse. „Siekdami užtikrinti pacientų ir medicinos personalo saugumą, gavėjai grąžina DPV aparatus į FEMA“, – sakė M. Montesi.

Kiek anksčiau Rusijos naujienų agentūra TASS, remdamasi šaltiniais teisėsaugoje, pranešė, kad gaisras Sankt Peterburgo Šv. Georgijaus ligoninės intensyviosios terapijos skyriuje prasidėjo nuo dirbtinės plaučių ventiliacijos aparato.

„Aventa-M“ prietaisai buvo naudojami dviejose Rusijos ligoninėse pacientams, sergantiems koronavirusu, kur gaisrai kilo kelių dienų skirtumu. Gegužės 9 d. vakarą Maskvos Spasokukotskio ligoninės intensyviosios terapijos skyriuje kilo gaisras. Pagyvenusi moteris, prijungta prie ventiliatoriaus, mirė. Agentūra TASS, cituodama šaltinius, skelbė, kad, pirminiais duomenimis, gaisro priežastis buvo ventiliatoriaus gedimas.

Gegužės 12 d. Sankt Peterburgo Švento Georgijaus ligoninėje kilęs gaisras nusinešė penkias gyvybes. Pasak liudininkų, plaučių ventiliavimo aparatas „tiesiog užsiliepsnojo atvira liepsna“. Sankt Peterburgo gubernatorius Aleksandras Beglovas pareiškė, kad, pirminiais duomenimis, DPV aparatas užsidegė dėl trumpo sujungimo.

TASS ir „RIA Novosti“ šaltiniai pranešė, kad „Aventa-M“ ventiliatoriai, užsidegę dviejose ligoninėse, buvo gaminami Uralo gamykloje. Balandžio pradžioje Londono Karališkojo koledžo tyrėjas Robertas Lee pastebėjo, kad šios konkrečios įmonės produktai buvo įtraukti į humanitarinės pagalbos siuntą, kurią Rusija išsiuntė į JAV kovoti su koronavirusu.

Minėtoji gamykla yra koncerno „Radioelectronic Technologies Concern“ (KRET) dalis, priklausanti „Rostec“ struktūrai. Nuo 2014 m. liepos mėn. KRET buvo taikomos JAV sankcijos.

Savo ruožtu KRET atstovai antradienį pareiškė, kad Rusijos ligoninėms pristatyti DPV įrenginiai yra išlaikę visus būtinus bandymus, taip pat ir esant didelėms apkrovoms. Pasak atstovų, šie prietaisai ligoninėms buvo tiekiami nuo 2012 m., per tą laiką nebuvo pareikšta jokių skundų dėl jų saugumo.

Gegužės 13 d. Rusijos sveikatos apsaugos agentūra „Roszdravnadzor“ paskelbė pristabdanti aparatų „Aventa-M“ naudojimą šalies gydymo įstaigose.

Kiek anksčiau nei Sveikatos apsaugos agentūra, apie ketinimą nebenaudoti aparatų paskelbė Sankt Peterburgo ligoninė, kurioje ir kilo gaisras. „Kol negausime tyrimo rezultatų, mes neeksploatuosime šių prietaisų. Mes naudojame kitą įrangą, kuri yra mūsų arsenale“, – TASS sakė ligoninės Bendrojo reanimacijos skyriaus vadovas Vladimiras Sulima.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!