Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/72830/sukciai-nusitaike-i-pazeidziamiausia-sektoriu/spausdinti/

Sukčiai nusitaikė į pažeidžiamiausią sektorių

Publikuota: 2020-05-07 10:38
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Kaip ir kasmet, sukčiai randa būdų, kaip gali paveikti labiausiai pažeidžiamą sektorių – nevyriausybines organizacijas. Šįmet naudojamasi sunkiu karantino laikotarpiu iš paramos gyvenantiems fondams. „SOS vaikų kaimai Lietuvoje“ organizacija praneša, kad karantino metu susidūrė su sukčių ataka ir sulaukė suklastotų laiškų, skelbiančių apie skiriamas melagingas paramos sumas.

El. laiškai. Asociatyvi nuotr.
El. laiškai. Asociatyvi nuotr.

Organizacija neseniai gavo laišką iš vienos didžiausių pasaulyje verslo ir finansinių naujienų bei informacijos apie finansų rinkas tiekėjų „Bloomberg“. Su šia įmone „SOS vaikų kaimai“ bendradarbiauja ir gauna paramą jau ne vienerius metus.

„Prieš porą savaičių sulaukėme laiško iš „Bloomberg“, kuriame buvo rašoma apie neva suteikiamą paramą. Suma iš tiesų įspūdinga – 540 tūkst. JAV dolerių. Iškart supratome, kad tai melagingas laiškas ir nedelsdami kreipėmės į įmonę“, – pasakoja „SOS vaikų kaimai“ marketingo ir komunikacijos vadovė Indrė Čepulytė.

Pasak I. Čepulytės, laiške buvo teigiama, kad įmonė džiaugiasi galėdama pranešti apie skiriamą paramą. Šios paramos tikslas – palengvinti dėl COVID-19 nevyriausybinėms organizacijoms užkritusią finansinę naštą. Laiškas iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti tikras. Sukčiai pasirūpino sukurti atskirą pašto dėžutę, kurios pavadinime figūruotų įmonės pavadinimas bei kaip įprasta, siekė sukurti asmeninį kontaktą, minėdami neva įmonėje dirbančio asmens kontaktus.

„SOS vaikų kaimai“ džiaugiasi, kad su „Bloomberg“ palaiko šiltą ryšį ir dėkoja, kad net ir šiuo kriziniu laikotarpiu jie išlieka viena iš organizaciją remiančių įmonių. Dėl bendradarbiavimo, atsakymo iš įmonės atstovo ilgai laukti nereikėjo – sureaguota buvo iškart. Įmonės atstovas patvirtino, kad el.laiškas buvo siųstas ne iš jų įmonės pašto dėžutės, o kontaktuose nurodytas asmuo įmonėje nedirba.

Visgi, lieka neaišku, kodėl organizacija gavo melagingą laišką – jokio pagrindo tam nėra. Svarbu nepamiršti, jog privalome išsaugoti budrumą, nes sukčiai visuomet yra linkę pasinaudoti sudėtingomis ir juolab krizinėmis situacijomis.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!