Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/72816/virtualiajame-hakatone-idejos-is-ateities-kaip-i-viesaji-transporta-pritraukti-visus/spausdinti/

Virtualiajame hakatone – idėjos iš ateities, kaip į viešąjį transportą pritraukti visus

Publikuota: 2020-05-06 13:23
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Jau kitą savaitgalį, gegužės 15-17 d. vyks virtualus hakatonas – dalyviai ieškos greitų ir inovatyvių sprendimų, kaip keliones viešuoju transportu paversti patraukliomis visiems, o ypač – turintiems negalią.

Siekiamas tikslas, kad kelionės viešuoju transportu, traukiniais taptų populiarios ir patogios skirtingų poreikių turintiems žmonėms: jaunoms šeimoms su mažamečiais vaikais, negalią turintiems, vyresnio amžiaus žmonėms ir kt. Geriausios, greičiausiai pritaikomos hakatono idėjos bus iš tiesų įgyvendintos Vilniuje, o laimėtojams atiteks ir piniginis prizas. Prizus geriausioms hakatono idėjoms skiria Vilniaus miesto savivaldybė ir „Lietuvos geležinkeliai“ – jie atiteks tiems, kas išspręs savivaldybės ir „Lietuvos geležinkelių“ iškeltus labai konkrečius uždavinius.

„Stengiamės kuo sparčiau įgyvendinti darnaus judumo ir mobilumo strategiją mieste, jau kuriame ir naujus pagrindinius mobilumo principus. Šis hakatonas iš esmės suburia visus geriausius, idėjų kupinus specialistus, kurie dirba su mobilumu ir koncentruojasi į tai, kad po Vilnių būtų galima judėti laisvai, patogiai ir be atskirties, kad neįgalieji galėtų visur judėti sklandžiai. Be viso to, judumas gali būti suprantamas ir kaip būdas iš patekti iš vienos vietos į kitą perkeliant dalį arba visą vaizdą. Judumą suprantant būtent taip, galima sukurti visiškai naują įrankį, kurį būtų galima panaudoti sukuriant virtualią realybę regėjimo sunkumų turintiems, ar sunkią judėjimo negalią turintiems asmenims. Labai kviečiu dalyvauti šio savaitgalio hakatone ir prisidėti tikros ateities kūrimo“, – sakė Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus patarėja IT klausimais bei viena iš hakatono mentorių Eglė Radvilė.

Hakatono dalyviai bus kviečiami išspręsti šešis pagrindinius iššūkius, kuriuos pateiks „Lietuvos geležinkelių“ grupė ir SĮ „Susisiekimo paslaugos“, o sostinės savivaldybė susidomėjusias komandas pakvies spręsti Vilniaus problemas: neįgaliųjų aptarnavimas ir pagalba jiems. Hakatono dalyviai turės sukurti inovatyvius sprendimus, kaip neįgalieji galėtų komunikuoti su viešojo transporto vairuotojais patys, palikti atsiliepimus, jei aptarnavimas būtų netinkamas. Dalyviai ieškos idėjų, kaip pagerinti maršrutų planavimą, supaprastinti bilietų įsigijimą neįgaliesiems.

Pasak Vilniaus miesto tarybos narės Monikos Ošmianskienės tokio tipo hakatonai nėra naujiena pasaulyje ar Lietuvoje, tačiau yra puikus būdas suvesti skirtingų sričių entuziastus greitam ir efektyviam darbui bei inovatyviam rezultatui pasiekti: „(Ne)judumo problema, deja, bet vis dar labai aktuali tiek Lietuvoje, tiek ir Vilniuje. Nors infrastruktūriniai pokyčiai vyksta, bet jie kartais užtrunka ilgai ir reikalauja didelių lėšų. Tuo tarpu internetinė erdvė ir programėlės šiandien prieinami net ir neregiams. Pokyčiai čia vyksta žymiai greičiau, o teikiama nauda gali išspręsti net ir problemas esančias realiame pasaulyje – svarbu pasitelkti kūrybiškumą. Iš tokio tipo renginių tikimasi naujų idėjų bei prototipų, kuriuos galima būtų išplėtoti iki galutinio produkto ar paslaugos“, – kalbėjo M. Ošmianskienė.

Virtualus hakatonas kviečia kurti inovatyvius sprendimus neišeinant iš namų, prisijungus prie bendrų komunikacijos kanalų tiek su savo komanda, tiek su kitais renginio dalyviais bei mentoriais ir be didelių infrastruktūros pakeitimų, daugiausiai pasitelkiant informacines technologijas modernizuoti su kelione susijusius procesus, pritaikant viešąjį transportą įvairių poreikių žmonėms.

Virtualaus hakatono metu dalyvius konsultuos patyrusių mentorių komanda, o komisiją sudarys savo sričių profesionalai. Prie hakatono įgyvendinimo prisideda: „Lietuvos Geležinkeliai“, Transporto inovacijų centras, Lietuvos negalios organizacijų forumas, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga, Lietuvos kurčiųjų draugija, Susisiekimo ministerija, SĮ „Susisiekimo paslaugos“, „Govtech Lab“ (MITA iniciatyva), „Vilnius Tech Park“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!