Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/72684/pavogti-267-milijonu-facebook-vartotoju-duomenys-pardavinejami-vos-uz-550-euru/spausdinti/

Pavogti 267 milijonų „Facebook“ vartotojų duomenys pardavinėjami vos už 550 eurų

Publikuota: 2020-04-24 15:33
Tematika: Įvykiai, renginiai
Autorius: Ignas Petrikonis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Prieš kelias dienas kibernetinio saugumo tyrėjai aptiko, jog tamsiajame internete galima įsigyti 530 tūkstančių telekonferencijų programos „Zoom“ vartotojo paskyrų. Tačiau tai buvo tik pradžia. Specializuotų kibernetinio saugumo naujienų puslapis „Bleeping Computer“ skelbia, jog 267 milijonų pavogtų „Facebook“ vartotojų duomenų galima tamsiajame internete siūloma nusipirkti vos už 600 JAV dolerių (554 eurus).

Pavogti 267 milijonų „Facebook“ vartotojų duomenys pardavinėjami vos už 550 eurų

Skelbiama, kad didžioji dalis pavogtų vartotojų duomenų yra iš JAV. Nors gera žinia tai, jog parduodamame faile nėra paskyrų slaptažodžių, programišiai siūlo įsigyti tokią jautrią informaciją kaip pilnus vartotojų vardus, elektroninio pašto adresus, gimimo datą ir telefonų numerius.

Iš pirmo žvilgsnio galėtų pasirodyti, kad šie duomenys nėra tokie jau vertingi, tačiau tokia išvada būtų labai neteisinga. Sukčiams, rengiantiems atakas, kuriomis siekiama išvilioti žmonių mokėjimo kortelių ar prisijungimo prie įvairių sistemų duomenis, ši duomenų bazė yra tikra aukso kasykla. Pasinaudojant šia vartotojų informacija, labai lengvai galima sukurti oficialaus pareigūno ar institucijos įvaizdį ir taip įvilioti nieko neįtariantį asmenį į spąstus.

Pasak Bob Diachenko, už šį atradimą atsakingo tyrėjo, hakerių grupė šiuos duomenis pavogė pasinaudodami „Facebook“ programavimo sąsajos (API) netobulumu. Žinoma, tai tėra specialisto hipotezė, nes tikslios informacijos apie tai kol kas nėra.

Tačiau geriau naujiena yra tai, kad gėris nugalėjo – duomenų bazę akimirksniu nusipirko „Cyble“ kompanija, atradusi ir pardavinėjamus „Zoom“ vartotojų duomenis, siekdama, kad ši vertinga ir jautri informacija nepatektų į piktavalių rankas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!