Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/72603/geguzes-27-diena-spacex-ir-nasa-ketina-atlikti-pirmaji-bandomaji-crew-dragon-skrydi-su-astronautais/spausdinti/

Gegužės 27 dieną „SpaceX“ ir NASA ketina atlikti pirmąjį bandomąjį „Crew Dragon“ skrydį su astronautais

Publikuota: 2020-04-20 09:18
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Pagaliau paskirta pirmojo po beveik devynių metų NASA astronautų skrydžio iš JAV teritorijos data: gegužės 27-oji.

Misija astronautus – Bob Behnken ir Doug Hurley – į TKS nugabens „SpaceX“ erdvėlaiviu „Crew Dragon“. Tai bus paskutinis NASA bandomasis skrydis. Ši misija – „Demo-2“ bus pirmasis NASA pilotuojamo erdvėlaivio skrydis iš Amerikos po daugkartinio naudojimo erdvėlaivių programos nutraukimo 2011 metų liepą.

NASA astronautai Bob Behnken (kairėje) ir Doug Hurley repetuoja „Demo-2“ bandomąjį skrydį į Tarptautinę kosminę stotį „SpaceX“ „Crew Dragon“ erdvėlaiviu, įvyksiančiu 2020 gegužės 27 dieną. © NASA
NASA astronautai Bob Behnken (kairėje) ir Doug Hurley repetuoja „Demo-2“ bandomąjį skrydį į Tarptautinę kosminę stotį „SpaceX“ „Crew Dragon“ erdvėlaiviu, įvyksiančiu 2020 gegužės 27 dieną.
© NASA

Startas planuojamas 20:32 GMT iš istorinės „Launch Pad“ 39A platformos, naudotos „Apollo“ ir šatlų misijoms, NASA Kennedy kosmoso centre Floridoje.

„Gegužės 27 dieną, vėl pakelsime amerikiečius astronautus amerikietiška raketa nuo Amerikos žemės!“– balandžio 17 dieną NASA vadovas Jim Bridenstine rašė „Twitter“ paskyroje.

„Demo-2“ misija naudos „Falcon 9“ raketą (ją irgi gamino „SpaceX“) skraidinti Benhkeną ir Hurley'į pirmuoju bandomuoju pilotuojamu „Crew Dragon“ erdvėlaiviu. NASA nenustatė konkrečios misijos trukmės, pranešime apibūdindama ją kaip „ilgą buvimą kosminėje stotyje“.

Pabaigė misiją, Behnkenas su Hurley'iu grįš į Žemę, nusileisdami Atlanto vandenyne, šalia rytinės Floridos pakrantės, iš kur juos paims „SpaceX“ gelbėjimo laivas.

Pirmąjį nepilotuojamą bandomąjį skrydį į TKS „SpaceX“ atliko 2019 metų kovą. Nors „Demo-1“ skrydis buvo sėkmingas, misijai naudota kapsulė po mėnesio buvo sunaikinta per antžeminius astronautų evakavimo sistemos bandymus.

„SpaceX“ evakavimo variklio problemas ištaisė ir atliko sėkmingą evakavimo bandymą šių metų sausį. Kompanija atliko seriją sėkmingų parašiutų testų, taip pasirengdama Demo-2 paleidimui.

„SpaceX“ yra viena iš dviejų komercinių kompanijų, kurias NASA pasirinko skraidinti astronautus į TKS ir atgal. Kita kompanija yra „Boeing“, sukūrusi „Starliner“ erdvėlaivį ir gruodį atliko nepilotuojamą bandomąjį skrydį, kuriam nepavyko pasiekti stoties dėl programinės įrangos problemų. „Boeing“ prieš iškeldama astronautus, planuoja atlikti antrą bandomąjį nepilotuojamą NASA skrydį.

NASA pasirinko „SpaceX“ ir „Boeing“ kaip kosminio taksi paslaugų tiekėjus 2014 metais, skirdama $2,6 mlrd. „SpaceX“ ir $4,2 mlrd. „Boeing“ sukurti naujus erdvėlaivius. Ilgainiui NASA investicijos į abi kompanijas išaugo ir „SpaceX“ gavo daugiau nei $3,1 mlrd. kurti „Crew Dragon“ ir šešiems pilotuojamiems skrydžiams į stotį praneša „Spaceflight Now.

NASA jau įvardino pirmosios įprastinės „Crew Dragon“ misijos narius. Po „Demo-2“ į TKS skris NASA astronautai Michael Hopkins, Victor Glover, Jr., Shannon Walker ir Japonijos aerokosminių tyrimų agentūros (JAXA) astronautas Soichi Noguchi.

Tariq Malik / www.space.com

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!