Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/72233/nasa-ir-spacex-patvirtino-jau-nuspresta-kada-ivyks-istorine-demo-2-misija/spausdinti/

NASA ir „Spacex“ patvirtino – jau nuspręsta kada įvyks istorinė „Demo-2“ misija

Publikuota: 2020-03-24 14:37
Tematika: Įvykiai, renginiai
Autorius: Darius Verbickas
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Praėjus beveik dešimtmečiui ir vėl išvysime, kaip iš Amerikos teritorijos į kosmosą pakyla astronautų įgula.

NASA su Elono Musko „SpaceX“ kompanija siekia, kad dar šių metų gegužės mėnesio viduryje įvyktų istorinė misija – pirmasis žmonių skrydis į kosmosą iš JAV teritorijos nuo 2011 metų, kai darbą baigė Šatlai. Būsima misija pavadinta „Demo-2“.

NASA astronautai Bob’as Behnken’as ir Doug’as Hurlei’s bus pirmieji, kurie į kosmosą skris „Crew Dragon“ kapsulėje © NASA
NASA astronautai Bob’as Behnken’as ir Doug’as Hurlei’s bus pirmieji, kurie į kosmosą skris „Crew Dragon“ kapsulėje
© NASA

NASA pranešime spaudai rašoma, kad „SpaceX“ kompanijos sukurta nešančioji „Falcon 9“ raketa iš Kenedžio kosmoso centro turėtų pakilti gegužės viduryje.

Ji į kosmosą iškels „SpaceX“ sukurtą ir sėkmingai išbandytą „Crew Dragon“ kapsulę, kurioje pirmą kartą skris ne manekenai, o gyvi žmonės. Ši garbė teko NASA astronautams Bob’ui Behnken’ui ir Doug’ui Hurlei’ui.

Tiesa, ši „Demo-2“ misija vis dar laikoma bandomąja, nors astronautai jau ir bus nuskraidinti į Tarptautinę kosminę stotį (TKS).

Tuo pačiu pabrėžiama, kad jei viskas vyks pagal planą – pakilimas, sėkmingas „Crew Dragon“ atsiskyrimas nuo „Falcon 9“, kapsulės skrydis iki TKS ir galiausiai nusileidimas ant Žemės – tai reikš bandymų pabaigą.

„Tai yra paskutinis skrydžio sistemų bandymas, – tvirtinama NASA pranešime. – Jei viskas vyks pagal planą, „SpaceX“ galutinai bus sertifikuota ir galės vykdyti NASA užsakymus: skraidinti krovinius ir žmones į TKS ir iš jos atgal į Žemę.“

Numatytoji skrydžio data, gegužės vidurys, atitinka ir anksčiau skelbtų pranešimų informaciją, tik dabar yra baiminasi, kad viską gali sujaukti tas nelemtasis COVID-19 virusas.

NASA su „SpaceX“ pripažįsta, kad koronaviruso protrūkis gali sujaukti „Demo-2“ misijos įgyvendinimo planus ir atsirasti tam tikras vėlavimas.

Kalbant apie „Demo-2“ misiją, tai yra antrasis bandymas, kai „Crew Dragon“ kapsulė skries į TKS. Praėjusiais metais kovo mėn. įvykęs „Crew Dragon“ skrydis buvo kitoks. Tąkart kapsulėje sėdėjo manekenai, o ne tikri astronautai.

Šįkart viskas keičiasi iš esmės ir jokių klaidų negali būti. Tiek NASA, tiek „SpaceX“ kompanijai ši misija yra gyvybiškai svarbi ir jei viskas vyks pagal planą – Elono Musko kompanija užsitikrins ilgalaikį bendradarbiavimą su NASA ir taip pradės naują kosmoso erą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!