Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/72213/vokietijos-kariuomenes-kompiuteris-parduotas-uz-90-euru-su-informacija-kaip-iveikti-iki-siol-naudojamas-mobiliasias-oro-gynybos-sistemas/spausdinti/

Vokietijos kariuomenės kompiuteris parduotas už 90 eurų su informacija, kaip įveikti iki šiol naudojamas mobiliąsias oro gynybos sistemas

Publikuota: 2020-03-23 13:18
Tematika: Įvykiai, renginiai
Autorius: Darius Verbickas
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Vokietijos kariuomenė pateko į gėdingą situaciją. Paaiškėjo, kad vienas iš kariuomenės nešiojamų kompiuterių buvo parduotas per „eBay“ vos už 90 eurų. Tai nieko nestebintų, juolab, kad kompiuteris yra senas. Tik bėda ta, kad jame dar liko lengvai prieinamų slaptų dokumentų.

„Amrel Rocky II + RT 686“ kariškių kompiuteris © roberts6695/„eBay“
„Amrel Rocky II + RT 686“ kariškių kompiuteris
© roberts6695/„eBay“

Kaip praneša Vokietijos žiniasklaidos priemonė „Der Spiegel“, saugumo tyrėjų komanda „eBay“ už 90 eurų nusipirko Vokietijos ginkluotųjų pajėgų naudotą nešiojamą kompiuterį.

Ir pasirodo, kad jame buvo lengvai prieinamos įslaptintos informacijos.

Kietajame diske netgi buvo tokių duomenų, kaip įveikti prieš 19 metų pirmą kartą dislokuotas ir iki šiol naudojamas mobiliąsias „LeFlaSys Ozelot“ oro gynybos sistemas, praneša „Deutsche Welle“.

Tokios sistemos sureaguoja net į monetos dydžio objektą ir taip gali apsaugoti judantį kariuomenės vienetą.

„Čia [įsigytame kompiuteryje] galima rasti informacijos apie tai, kaip valdyti taikinių aptikimo sistemą, taip pat ir kaip valdyti pačią ginkluotės platformą. Ir, be abejo, instrukcijas, kaip sunaikinti visą [„LeFlaSys Ozelot“] sistemą, kad jos negalėtų panaudoti priešo pajėgos“, – sakė šį kompiuterį įsigijusios „G Data“ saugumo tyrėjų komandos narys, saugumo ekspertas Timas Berghoffas.

Visa laimė, kad šį kompiuterį įsigijo Vokietijos saugumo tyrėjų komanda. Tačiau tai jau ne pirmas kartas, kai tokie Vokietijos kariuomenės kompiuteriai – su slapta informacija – atsiduria „eBay“.

Praėjusių metų liepą Vokietijos eigulys nusipirko nešiojamą kompiuterį su raketų, vadinamų „Mars“, naudojimo instrukcijomis.

Tad istorija pasikartojo ir interneto platybėse vėl atsidūrė Vokietijos kariuomenės kompiuteris su slapta informacija.

O kaip į jį pavyko įsilaužti? Juk toks įrenginys turėtų būtų ypatingai apsaugotas, taip? Na, turėtų. Arba prieš parduodant tokį ir net bet kokį kompiuterį informacija turi būti tinkamai pašalinta.

Nešiojamas „Amrel Rocky II + RT 686“ kariškių kompiuteris vis dar dirbo su „Windows 2000“ operacine sistema ir praktiškai nebuvo apsaugotas jokiu slaptažodžiu.

„Prisijungimas prie dokumentų, kuriuose buvo informacija apie ginklų sistemas, buvo labai lengvai atspėjamas“, – teigė saugumo ekspertė Alexandra Stehr.

Prisijungimas? „Svečias“. Slaptažodis? „svečias“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!