Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/71813/sveicarijos-auksciausiasis-teismas-like-ir-share-mygtukai-facebook-platformoje-gali-buti-nusikaltimo-irankis/spausdinti/

Šveicarijos Aukščiausiasis teismas: „Like“ ir „Share“ mygtukai „Facebook“ platformoje gali būti nusikaltimo įrankis

Publikuota: 2020-02-24 21:01
Tematika: Įvykiai, renginiai
Autorius: Ignas Petrikonis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Šveicarijos Aukščiausiasis teismas išaiškino, kad „Like“ ir „Share“ funkcijų naudojimas socialiniame tinkle „Facebook“ tam tikrais atvejais gali būti prilygintas nusikalstamai veiklai. Tokia išvada padaryta po to, kai šie mygtukai buvo panaudoti dešiniojo sparno antisemitiniam turiniui skleisti ir galiausiai pasiekė trečiąsias šalis.

Pasak „Bloomberg“ pranešimų, Šveicarijos Federalinis Aukščiausiasis teismas paliko galioti žemesnės instancijos tesmo paskirtą baudą už „daugybės šmeižikiško turinio“ platinimą. Taip pat buvo išaiškinta, kad „Like“ ir „Share“ mygtukų aktyvavimas „Facebook“ platformoje, padidindamas įrašo matomumą, prisideda prie nusikalstamos informacijos skleidimo.

Šveicarijos Aukščiausiasis teismas: „Like“ ir „Share“ mygtukai „Facebook“ platformoje gali būti nusikaltimo įrankis

Aukščiausiasis teismas priėjo prie išvados, kad šios bylos atveju, minėtas funkcionalumas leido pasiekti kur kas platesnį žmonių ratą nei tik nusikalstamo įrašo autoriaus prenumeratorius, todėl kiekvienas, paspaudęs „Like“ arba „Share“, privalo prisiimti atsakomybę už prisidėjimą prie dar didesnio antisemitinio turinio platinimo.

Nors teismas pabrėžė, jog šios išvados negali būti taikomos visoms panašaus tipo byloms ir kiekvienas atvejis privalo būti įvertintas atskirai, nėra abejonių, kad toks sprendimas gali neigiamai paveikti legendines „Facebook“ funkcijas.

Nepaisant to, Federalinis Aukščiausiasis teismas taip pat pareiškė, kad žemesnės instancijos Ciuricho teismas turi iš naujo nustatyti, ar vyro paskatos tikrai buvo kurstančios neapykantą ir šmeižikiškos, „nes iki šiol jis neteisėtai atsisakė kaltinamojo galimybės įrodyti ginčijamų kaltinimų tikrovę“.

2017 metų gegužę vienas šveicaras buvo nubaustas 4000 Šveicarijos frankų bauda už šmeižikiškio pobūdžio įrašų laikinimą socialiniuose tinkluose. Vienas turinio pavyzdžių buvo įrašas, šmeižiantis gyvūnų apsaugos organizaciją ir jos direktorių.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!